DIONIČARSKA OČEKIVANJA ZA 2013.

Investitori tipuju na Adris, Ledo i Podravku

Bionic
Reading

Nešto više od polovice (51 posto) profesionalnih domaćih investitora smatra da će u iduća tri mjeseca hrvatsko tržište kapitala biti pod okriljem pesimizma. Istraživanje o njihovim pogledima na budućnost naziva 'Investment Management Industry Monthly Outlook' proveo je investicijski portal iCapital.hr, a anketirano je 37 hrvatskih investitora odnosno menadžera koji upravljaju nekom vrstom imovine, bilo da rade u investicijskim društvima i bankama bilo u osiguravajućim kućama

Kad su u pitanju sastavnice dioničkog indeksa CROBEX, ispitani smatraju da bi njih 13 u idućih mjesec dana trebalo biti pod utjecajem optimizma, a za ostalih 12 prognoziraju pad. Najnegativniju ocjenu 'zaradila' je dionica Ingre za koju čak 94 posto investitora misli da će u idućih mjesec dana zabilježiti pad. Takav stav ne čudi s obzirom na to da je Ingra već mjesecima u blokadi i ima poteškoća u poslovanju.

Na drugo mjesto po pesimizmu, pomalo iznenađujuće, došla je dionica Kraša. Više od tri četvrtine investitora smatra da će ona izgubiti na vrijednosti. U posljednjih mjesec dana ta je vrijednosnica pod pritiskom prodavatelja i konstantno pada.

Izraziti pesimizam investitori su pokazali i prema dionici Atlantske plovidbe, 71 posto ih očekuje da će u idućih mjesec dana zabilježiti pad. To je u skladu i s preporukama Erste grupe koja je ulagačima savjetovala prodaju tih dionica.

S druge strane, investitori su najoptimističniji prema povlaštenoj dionici Adrisa za koju ih 76 posto vjeruje da će rasti. Drugo mjesto sa 74 posto pozitivno naklonjenih ulagača dijele Ledo i Podravka, a treće Valamar Adria holding kojeg je Zagrebačka burza proglasila dionicom godine, te Končar elektroindustrija za koji dvije trećine ulagača predviđa rast cijene.

Investitori su odgovarali i na pitanja o najvećim prijetnjama za domaće tržište kapitala, kao i o najvećim prilikama. Najnegativniji utjecaj na dioničko tržište imat će daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti, smatra trećina anketiranih. Slaba likvidnost tržišta druga je na ljestvici najvećih prijetnji (27 posto glasova), dok 22 posto ulagača vjeruje da će za pesimizam najviše biti odgovorna europska dužnička kriza i njezin negativan utjecaj na naše gospodarstvo.

Najpozitivniji učinak na tržište kapitala trebale bi pak imati potencijalne privatizacije. U iduća tri mjeseca će javne ponude dionica kompanija u državnom vlasništvu biti najpozitivniji impuls, smatra 38 posto ispitanika smatra. To, uostalom, već mjesecima priželjkuju mnogi akteri tržišta apelirajući na Vladu da što prije krene s tim procesom. Za sada su u početnom postupku privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatska poštanska banka. U postupku je i brodogradilište Uljanik koje je nedavno izdalo nove dionice, a privatizacija brodogradilišta 3. maj u početnoj je fazi.


Nešto manje od četvrtine ulagača uvjereno je da će poboljšanje likvidnosti imati najpozitivniji utjecaj na tržište, a po 14 posto ističe da će to biti potencijalna preuzimanja u regiji, odnosno očuvanje ili poboljšanje rejtinga države. Domaći ulagači najviše su optimistični (73 posto) prema dionicama tržišta u razvoju i novcu.

'Ta tržišta vide kao potencijal rasta (BRIC, Turska i sl.), dok su prema svim ostalim kategorijama pesimistični, što pokazuje povećani oprez, posebice u Hrvatskoj, zbog makroekonomske situacije', objašnjavaju u iCapitalu.

To pokazuje i stav prema BDP-u za kojeg ulagači (62 posto) vjeruju da će u 2012. pasti od 0,5 i do čak tri posto, a 38 posto kaže da bi mogla biti riječ o rasponu od -0,5 posto do 0,5 posto. 'Sumirajući odgovore na spomenuta pitanja, naše istraživanje pomaže identificiranju trendova na tržištu', poručuju s portala iCapital.