PIŠE BLOOMBERG

Investitori objasnili što im znači politička kriza u Hrvatskoj

06.06.2016 u 19:24

Bionic
Reading

Strani ulagači pažljivo prate političku krizu u Hrvatskoj, u iščekivanju kako će okončati svađa u vladajućoj koaliciji koja prijeti torpediranju Vlade, piše Bloomberg ističući da, unatoč krizi, prinosi na državne obveznice padaju

Premda je prvi potpredsjednik Vlade i lider vladajuće koalicije Tomislav Karamarko u subotu zaprijetio preslagivanjem Vlade i traženjem nove većine u parlamentu, čelnik Udruge stranih investitora Mladen Fogec smatra da je Hrvatska i dalje atraktivna meta za ulagače.

'Oni koji poznaju Hrvatsku trenutačnu politička situaciju neće tumačiti kao prepreku za ulaganje', rekao je Fogec, glavni izvršni direktor Siemensa Hrvatska i voditelj udruge koja predstavlja banke, proizvođače i druge strane investitore. On smatra da politiku treba odvojiti od ekonomije i stranih ulaganja.

Na politički obračun koji prijeti da zaustavi četveromjesečnu vožnju Vlade u smjeru smanjivanja proračunskog deficita i duga, reforme javne uprave i prodaje državne imovine, ulagači su reagirali mirno. Prinosi na obveznice izdane na međunarodnom tržištu pali su od kraja prošlog mjeseca kada je koalicijski partner Most zaprijetio da će podržati oporbu u glasanju o povjerenju Karamarku, ističe Bloomberg.

Tim Ash, kreditni analitičar u Nomura Internationalu u Londonu, misli kako politička nestabilnost neće ugroziti gospodarski oporavak Hrvatske. 'Spas je za Hrvatsku što je makroekonomska situacija u ovom trenutku prilično dobra. Pitanje je može li/hoće li politička nesigurnost ubiti oporavak. Sumnjam u to', rekao Ash.

'Suženje spreadova hrvatskih obveznica dokaz je da su strani investitori naučili živjeti s političkim previranjima u Hrvatskoj', izjavio je burzovni ulagač i aktivist Nenad Bakić. 'Rast BDP-a je daleko važniji od privremene političke nestabilnosti', istaknuo je Bakić.