NATALITETNE MJERE

Institut IGH svakoj trudnici daje 20.000 kuna

08.09.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Institut IGH apsolutni je hrvatski rekorder po visini isplaćene nagrade za novorođenu bebu, bilo da je riječ o majci ili ocu zaposlenom u IGH-u

Buduća mama Žana Banić, inženjerka građevine zaposlena u IGH, koja će roditi blizanke, dobit će 40.000 kuna.

'S obzirom na to da očekujemo blizanke, a troškovi opreme za novorođenčad su visoki, ta vrsta naknade uistinu je dobrodošla. Kad sam saznala da nosim dvojke, laknulo mi je kad sam shvatila da u našoj tvrtki postoji naknada od 20 tisuća kuna po djetetu. Još radim i uskoro odlazim na porodiljni. Računala sam da mi za opremu svakog djeteta treba po 10.000 kuna, a ostatak novca itekako će mi trebati za pelene i ostale potrepštine za dvojčeke', rekla je Jutarnjem listu mama Žana Banić, koja u IGH radi kao voditeljica Odjela za mostove 2.

Inicijativu za basnoslovni bonus za svako rođeno dijete dao je direktor Instituta IGH prof. Jure Radić, koji je tu praksu uveo u srpnju 2008. i od tada se provodi. U IGH navode da se od tada do danas, dakle više od dvije godine, ta nagrada isplaćuje u prosjeku za troje do četvero djece mjesečno. To bi značilo da je ta tvrtka, koja ima oko 1.200 zaposlenika, do sada 72 zaposlenika, odnosno njihovoj djeci darovala po 20.000 kuna bruto.

Jure Radić, koji i sam ima petero djece, na taj se korak odlučio početkom krize:

'Budući da smo svjesni da nema budućnosti, ni graditeljstva, ni IGH ni Hrvatske bez djece, nastojimo u okviru mogućnosti pomoći onima koji se u ovim kriznim vremenima odluče donijeti na svijet novo biće. Ne spadamo među one tvrtke u kojima se zamjera majci kad se pojavi kao trudnica, nego se svi zajedno radujemo tom događaju. Nažalost, sustav je takav da rađanje djece ne stimulira jednako kao mi u IGH, pa nas prisiljava da isti iznos kojim nagrađujemo svako novorođeno dijete dajemo za poreze i doprinose', kaže Radić.

Situacija je ipak bolja u Ini i Podravki, gdje je kolektivnim ugovorom određena potpora za svako rođeno dijete, i to u obje tvrtke identična - 3.326 kuna neto. U Podravki se to isplaćuje od 1. siječnja 2008.

Hrvatski Telekom prema kolektivnom ugovoru isplaćuje potporu roditeljima za rođenje i, za posvojenje djeteta, u iznosu od jedne prosječne neto plaće isplaćene u svojoj tvrtki u prethodnom mjesecu (oko 6.000 kuna).

Atlantic svojim zaposlenicima koji dobiju djecu daruje poklon-paket Atlanticovih proizvoda s proizvodima za njegu djeteta i kozmetički proizvodima u vrijednosti oko 1.500 kuna.