OPORAVAK GRAĐEVINARA

Ingra i Đuro Đaković preporodili burzu

17.07.2012 u 16:17

Bionic
Reading

Najava preuzimanja Ingre od strane Đure Đakovića uzburkala je uspavanu Zagrebačku burzu. Uz osjetno povećanje likvidnosti, Crobex indeks je porastao 0,52 posto približivši se psihološkoj granici od 1.700 bodova

Uz promet veći od va milijuna kuna, cijena dionice Ingre ojačala je 26,3 posto uzletjevši na 5,76 kuna. Ovakav skok sasvim je razumljiv s obzirom na to da će se u slučaju realizacije preuzimanja cijena kretati oko šest kuna po dionici. Istovremeno, cijena dionice Đure Đakovića zabilježila je skroman rast (+3,05 posto) pri čemu treba naglasiti da je u većem dijelu trgovinskog dana bila u minusu. Vrludanje cijene odražava podijeljena stajališta burzovnih ulagača u pogledu potencijalnih koristi koje bi slavonskobrodska kompanija mogla imati od preuzimanja.

Dok jedni smatraju da se radi o odličnom potezu nove uprave Đure Đakovića, koji će rezultirati pozitivnim učincima za obje kompanije, drugi su skeptični; smatraju da se radi o nepromišljenoj odluci donesenoj pod pritiskom politike.

Uprava Đure Đakovića svoj je potez nazvala najboljim dugoročnim interesom daljnjeg širenja na strana tržišta, gdje bi ponudu s kojom su sada prisutni mogli nadopuniti pružanjem sveobuhvatne inženjerske usluge.

U obrazloženju se ističe da je Ingra inženjering kompanija sa značajnim referencama u upravljanju kompleksnim projektima na inozemnim tržištima, velikim dijelom u programima koji su komplementarni s onima u kojima Đuro Đaković ima snažne proizvodne kapacitete.

Skeptici pak upozoravaju da Đuro Đaković holding preuzimanjem Ingre ulazi u veliki rizik jer, uz trošak kupnje dionica, preuzima i obveze financijskog ozdravljenja posrnule građevinske kompanije, čiji računi su dugoročno blokirani, a dugovi dosežu gotovo 100 milijuna eura.

U oči bode i činjenica da je odluka donesena naprečac, bez prethodnog dubinskog snimanja poslovanja Ingre, što ide u prilog spekulacijama da je ona rezultat političke igre čije konce vuče prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, nesuđeni spasitelj hrvatskog građevinskog sektora.