BLAGI RAST

Inflacija u svibnju 2,5 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.06.2011 13:15
  • Objavljeno 15.06.2011 u 13:13
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju su u Hrvatskoj u odnosu na travanj porasle za 0,3 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj prošle godine za 2,5 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

To je blago jačanje inflacijskih pritisaka, s obzirom da je u travnju inflacija na godišnjoj razini iznosila 2,4 posto.

Po podacima DZS-a, na rast potrošačkih cijena u svibnju u odnosu na travanj najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće za 2,0 posto, pod utjecajem nove proljetne i ljetne kolekcije, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 0,8 posto, a rekreacije i kulture za 0,7 posto.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja ojačale su za 0,4 posto, dok su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle za 0,1 posto, kao i cijene ugostiteljskih usluga te ostalih dobara i usluga.

Cijene obrazovanja te alkoholnih pića i duhana u svibnju su u odnosu na travanj u prosjeku ostale nepromijenjene.

Jačanje inflacije ublažio je 2,6-postotni pad cijena komunikacije. Cijene u zdravstvu i cijene prometa, odnosno goriva pale su za 0,5 posto.

Po podacima DZS-a, u svibnju su, u odnosu na isti lanjski mjesec najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 6,7 posto.

S rastom od 6,5 posto slijede cijene prometa, na što je najviše utjecao 13,9-postotni rast cijena goriva i maziva za osobna vozila.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u indeksu potrošačkih cijena imaju najveći udio od gotovo 31 posto, u svibnju su na godišnjoj razini u prosjeku porasle za 4,2 posto.

Pritom su cijene ulja i masti zabilježile rast za 23,1 posto, cijene voća za 12,3 posto, a cijene kruha i žitarica za 5,7 posto. Na godišnjoj su razini porasle i cijene mlijeka, sira i jaja, za 4,0 posto, kao i cijene šećera, džema, meda, čokolada i konditorskih proizvoda. Cijene povrća porasle su za 3,4 posto, dok su cijene mesa ostale nepromijenjene na godišnjoj razini.

Na godišnjoj su razini porasle, za 2,4 posto, i cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje porasle su za 2,1 posto, zdravstva za 0,9, ugostiteljskih usluga za 0,7, a usluga rekreacije i kulture za 0,4 posto.

S druge strane, cijene komunikacijskih usluga na godišnjoj su razini smanjene za 2,7 posto, dok su cijene odjeće i obuće pale za 3,2 posto. Najveći se pad na godišnjoj razini bilježi kod cijena obrazovanja, za 11 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi