NOVI PODACI

Inflacija u SAD-u popušta: Cijene dionica na Wall Streetu porasle, no početna euforija je brzo 'splasnula'

14.12.2022 u 08:47

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o popuštanju inflacije u SAD-u, no na tržištu nije zavladala euforija jer se čeka odluka američke središnje banke o povećanju kamatnih stopa

Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 34.108 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 4.019 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 11.256 bodova. Ulagače je potaknuo podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u studenome porasle 7,1 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 7,3 posto i manje od 7,7 posto mjesec dana prije, što pokazuje da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

Nakon što je objavljen taj podatak o najnižoj stopi inflacije u gotovo godinu dana, S&P 500 indeks skočio je čak 2,7 posto, no do kraja trgovanja ti su dobici splasnuli. U srijedu se, naime, očekuje odluka čelnika Feda o kamatnim stopama, koja će pokazati smatraju li u središnjoj banci da je ovakvo popuštanje inflacije dovoljno da bi se usporio tempo povećanja kamata.

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će Fed u srijedu podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova. No, i dalje će ostati otvorena pitanja do koje će razine Fed ukupno povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine. 'Nakon podatka koji pokazuje da inflacija i dalje popušta, tržište se jako uzbudilo. No, potom su ulagači ponovno promislili i zaključili da ne treba previše riskirati, s obzirom da bi već u srijedu čelnici Feda mogli zaliti tržište hladnom vodom', kaže Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial Group.

  • +8
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa Feda u ovoj godini kako bi se suzbila inflacija, Wall Street je na putu velikih godišnjih gubitaka. S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 15 posto u odnosu na početka godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018. A ostane li S&P 500 na ovim razinama do kraja godine, zabilježit će najveći godišnji pad od 2008.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 posto, na 7.502 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,34 posto, na 14.497 bodova, a pariški CAC 1,42 posto, na 6.744 boda.

Azijske burze porasle, dolar znatno oslabio

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u, no trguje se oprezno jer ulagače zabrinjava rast broja zaraženih od covida u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog rasta broja oboljelih od covida u nekoliko kineskih gradova, uključujući Peking, nakon što su vlasti popustile restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa.

Kineske su vlasti danas trebale održati sjednicu o novim poticajnim gospodarskim mjerama, no ta je sjednica odgođena, a novi termin nije objavljen. Ulagači se plaše oštrog usporavanja gospodarstva, s obzirom da analitičari procjenjuju da bi kineski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine mogao porasti samo oko tri posto, najsporije u više desetljeća i znatno sporije od ciljanih razina od oko 5,5 posto.

  • +7
Ilustracija Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Ako nakon popuštanja restriktivnih mjera, broj oboljelih od covida znatno poraste, to bi iduće godine bio dodatni pritisak na gospodarstvo, bez obzira na popuštanje restrikcija, kažu analitičari.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala uoči odluka i poruka čelnika Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,01 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,01 bod. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 137,65 na 135,60 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0640 dolara, najvišu razinu u šest mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0540 dolara.

Cijene nafte su, pak, u plusu treći dan zaredom, nakon što su prošloga tjedna zaronile na najniže razine u ovoj godini. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,38 posto, na 80,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,34 posto, na 75,15 dolara.