gora samo slovačka

Inflacija u Hrvatskoj pada, no trenutno smo drugi najgori u eurozoni

31.07.2023 u 23:41

Bionic
Reading

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) stopa inflacije na godišnjoj razini u Hrvatskoj smanjila se osmi mjesec zaredom

Nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto, u prosincu je rast inflacije u Hrvatskoj usporio na 13,1 posto, u siječnju je iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10,7 posto, travnju 8,9 posto, svibnju 7,9 i u lipnju 7,6 posto.

U srpnju stopa inflacije iznosila 7,4 posto u odnosu na srpanj 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest lipanj ove godine, bila viša za 0,3 posto.

No, u posljednja tri mjeseca pad inflacije u Hrvatskoj usporava, a, uz Slovačku, u srpnju imamo najveću inflaciju u zemljama Eurozone, donosi HRT.

Inflacija blago usporava već osmi mjesec, u srpnju tek za malih 0,2 posto.

'Usporavanju su pridonijele cijene hrane i usluga obzirom da je poskupljenje bilo manje izraženo u odnosu na isti mjesec lani nasuprot tome cijene energije su se blago povećale povećao što odražava rast cijene naftnih derivata na domaćem tržištu što je odraz poskupljenja na svjetskom tržištu', rekao je Marko Luketina, savjetnik u Direkciji za ekonomsku analizu HNB-a. U eurozoni Hrvatska nakon Slovačke ima najbrži rast cijena i to zabrinjava građane kojima na stanovanje i hranu odlazi većina budžeta.

S inflacijom od 7 do 9 posto bori se većina članica eurozone. I dok u mnogim zemljama inflacija usporava, u Grčkoj i Španjolskoj raste pa je prosječna inflacija u eurozoni oko 5,3 posto, što bi Hrvatska mogla dosegnuti tek potkraj godine.