odjeci krize

Inflacija se konačno počela hladiti, a sad bi je opet mogla razbuktati pobuna vagnerovaca

27.06.2023 u 05:47

Bionic
Reading

Pobuna Wagner grupe protiv režima ruskog predsjednika Vladimira Putina završila je prije nego što je i počela - ali osjetljivo globalno energetsko tržište opet je napeto, što nikako nije dobro za inflaciju koja se taman počela ispuhivati

Nakon brzo okončanog puča u Rusiji tijekom vikenda, referentne terminske cijene sirove nafte US West Texas Intermediate i Brent skočile su preko jedan posto u nedjelju. Od ponedjeljka su cijene nafte pale - ali analitičari upozoravaju da bi terminske cijene nafte mogle nastaviti rasti zbog geopolitičkog rizika u Rusiji, piše Business Insider.

U bilješci objavljenoj u nedjelju, istraživačka tvrtka Rystad Energy napisala je da se geopolitički rizik od unutarnje nestabilnosti u Rusiji povećao. 'Vjerojatno ćemo vidjeti marginalni skok cijena nafte u nadolazećim danima, ako se situacija dalje ne pogorša', napisao je Jorge Leon, viši potpredsjednik Rystad Energija.

Krize u državama velikim proizvođačima nafte dovode do skoka cijene nafte za prosječno 8 posto u roku od pet dana od početka događaja koji ima geopolitičku važnost, tvrdi Leon. Kao primjer navodi iračku invaziju na Kuvajt 1990. i izbijanje rata između Rusije i Ukrajine početkom 2022. godine. Čak i ako ne dođe do trenutnog udara na proizvodnju nafte u Rusiji, nemiri bi se mogli preliti u bivše sovjetske zemlje koje također proizvode naftu, poput Kazahstana i Azerbajdžana, istaknuo je Leon.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Budući da je energija glavni ulazni trošak u globalnom gospodarstvu, povišene cijene nafte mogle bi biti loše vijesti za borbu središnjih banaka protiv inflacije. Cijene energije skočile su na najvišu razinu u 14 godina u danima nakon ruske invazije na Ukrajinu. Od tada su se spustili na predratnu razinu zbog straha od globalne krize.

'Eskalacija domaćeg vojnog sukoba u Rusiji u nadolazećim danima mogla bi povećati potražnju za zalihama, barem privremeno', rekao je Paul Sheldon, glavni geopolitički savjetnik u S&P Global Commodity Insights.