PMI indeks

Industrija eurozone zaključila godinu u minusu, vjerojatno je i u recesiji

02.01.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Industrija eurozona zaključila je 2023. godinu padom aktivnosti, izvijestila je u utorak tvrtka S&P Global, procijenivši da je zona primjene zajedničke europske valute vjerojatno u recesiji.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone bio je u prosincu gotovo nepromijenjen u odnosu na studeni i iznosio je 44,4 boda, utvrdila je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast. "Proizvodni sektor eurozone bilježio je pad i na kraju 2023., uz kontinuirano smanjenje proizvodnje i gubitak radnih mjesta u industriji sedmi mjesec zaredom", konstatira glavni ekonomist HBOC-a Cyrus de la Rubia.

PMI se više-manje zadržao na razini iz studenog, što signalizira kontinuirani pad akivnosti i potražnje za industrijskom robom, dodao je ekonomist njemačke banke.

Podaci navode na zaključak da je BDP eurozone pao i u četvrtom tromjesečju i da je eurozona stupila u recesiju, istaknuo je De la Rubia.

"Što se tiče četiri vodeća gospodarstva eurozone, prosinačka ljestvica s rezultatima industrije mučno je štivo. Najmanje je mučno u Španjolskoj čiji PMI signalizira blaži pad ekonomske aktivnosti nego u Italiji, čija pak industrija bilježi blaži pad nego ona u Njemačkoj. Francuska je na začelju", navodi.

Poslovni čelnici iskazali su ipak izraženiji optimizam u prognozama za 2024., vjerojatno zato što predviđaju da bi Europska središnja banka mogla sniziti ključne kamatne stope, nagađa, izdvojivši među mogućim motivima poboljšanih očekivanja i niže cijene energije.