TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi u crvenom, započela sezona kvartalnih rezultata

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala srijedu je zaključilo u crvenom teritoriju. Indeks CROBEX je oslabio 0,6 posto, a uži indeks CROBEX10 je izgubio na vrijednosti oko 0,8 posto

Većina sektorskih indeksa uknjižila je niže vrijednosti, pri čemu je gubitnike predvodio indeks prehrambenog sektora s padom od 0,7 posto, dok je jedini sektorski dobitnik bio indeks građevinskog sektora sa skromnim rastom od 0,03 posto. Likvidnost se nešto oporavila od prethodnog dana te je protrgovano oko 7,6 milijuna kuna u redovnom trgovanju.

Dva su izdanja prikupila milijunske promete, gdje je najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma, s 1,3 milijuna kuna prometa, uz pad cijene od 0,7 posto na 144,91 kunu. Po likvidnosti, u stopu slijedi dionica Valamar Riviere, s 1,2 milijuna kuna prometa, čija je cijena kliznula 0,2 posto. Ostala izdanja su zaostajala po prometu, gdje vrijedi izdvojiti tek dionicu Leda koja je na 739 tisuća kuna prometa zabilježila pad cijene od 0,8 posto.

Krenula je sezona kvartalnih rezultata, gdje su tijekom srijede svoja izvješća dostavile kompanije Janaf, Luka Ploče, Optima Telekom, Končar distributivni i specijalni transformatori. Tako je dionica Luke Ploče nakon objave nešto slabijih rezultata potonula oko 4 posto te zaslužila titulu gubitnika dana.

Od likvidnijih gubitnika još vrijedi izdvojiti dionice Solarisa, Podravke i RIZ-odašiljača koje su pale redom 3,1 posto, 2,6 posto i 2,4 posto. Na strani dobitnika, prvo ime je dionica Atlantske plovidbe sa skokom cijene od 4,6 posto, a slijede je dionice Đure Đaković Holdinga, Instituta IGH i Ilirije koje su redom porasle 2,8 posto, 1,4 posto i 0,9 posto.

Većina preostalih financijskih izvještaja dolazi u zadnja dva dana ovog tjedna što će uvelike odrediti daljnje kretanje tržišta.

Dobitnik dana       Atlantska plovidba        +4,60%        133,90
Gubitnik dana       Luka Ploče                    -3,96%        581,11
Crobex                                                    -0,59%      1.681,97

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE