ZAGREBAČKA BURZA

Indeksi prekinuli dugotrajni negativn niz, u fokusu dionica Valamara

Bionic
Reading

U nedostatku blok prometa, likvidnost se na domaćoj burzi jučer primirila, nakon nekoliko dana snažnijeg prometa, te je protrgovano svega 6 milijuna kuna. Dionički indeks CROBEX porastao je 0,8 posto, i time prekinuo negativnu seriju koja traje zadnjih jedanaest dana, te se vratio iznad 1800 bodova, dok je CROBEX10 ojačao 0,9 posto

Sektorske dobitnike je predvodio turistički sektor, čiji je indeks nakon nekoliko dana pada jučer porastao 1,5 posto. Najlikvidnije izdanje bila je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvaren promet od 1,7 milijuna kuna, uz skok cijene od 3,4 posto.

U OTC trgovanju dionicom Sunce koncerna prikupljeno je 1,6 milijuna kuna prometa. U redovnom trgovanju, s prometom nešto iznad pola milijuna kuna, još vrijedi izdvojiti dionicu HT-a koja je ojačala oko 1 posto, te dionicu Dukata koja je stagnirala na 450 kuna.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Dobitnik dana je dionica Instituta IGH, koja skokom cijene od 7 posto upisuje treći uzastopni dan snažnog rasta, dok je solidan porast od 4,8 posto ostvarila dionica Optime Telekoma. Među gubitnicima, dionica Tehnike potonula je 19 posto, čime je izbrisala više od polovine dobitka iz prethodnog dana, dok je dionica Jadrana upisala drugi dan pada iznad 7 posto.

Dobitnik dana: Institut IGH +7,14% 165,00 kn

Gubitnik dana: Tehnika -18,71% 63,00 kn

CROBEX: +0,79% 1810,86 bodova

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.