tržište kapitala

Burza ojačala, CROBEX se vratio iznad 2,000 bodova

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je novi trgovinski tjedan otvorilo u zelenom teritoriju. Indeksi su u ponedjeljak blago ojačali, a porasla je i likvidnost, ali zahvaljujući blok trgovanju. Indeks CROBEX se s blagim rastom od 0,3 posto uspio vratiti iznad 2.000 bodova, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 ojačao 0,2 posto. Od sektorskih indeksa, jedino su indeks građevinskog i turističkog sektora zaključili s negativnim predznakom, pri čemu su izgubili redom 2,5 posto i 0,7 posto na vrijednosti, dok je dobitnike predvodio indeks sektora industrije, koji je ojačao 2,2 posto.

Ukupno je protrgovano oko 10,5 milijuna kuna, od čega je nešto manje od 6 milijuna kuna prikupljeno u blok trgovanju dionicom Slavonskog ZAIF-a. U redovnom trgovanju niti jedno izdanje nije uspjelo prikupiti milijunski promet, a najviše se trgovalo dionicama Podravke, koje su na prometu od 824 tisuće kuna zaključile nepromijenjeno na 487 kuna. Slijede ih dionice Hrvatskog Telekoma i povlaštene dionice Adrisa, koje su prikupile 708 i 598 tisuća kuna prometa, dok su im cijene također ostale nepromijenjene.

Titula dobitnika dana je pripala dionicama Đuro Đaković Grupe, čije je cijena uzletjela 5,7 posto. Dobar dan su imale i dionice Kraša i Ericsson Nikola Tesle, koje su porasle redom 5,5 posto i 3 posto. S druge strane, dionice Tankerske Next Generation su izgubile 3,4 posto na vrijednosti, dok su dionice Saponije i Hrvatske poštanske banke oslabile redom 3,1 posto i 0,9 posto.

Dobitnik dana Đuro Đaković Grupa +5,66% 5,60

Gubitnik dana Tankerska Next Generation -3,43% 45,00

CROBEX +0,33% 2.002,18

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.