tržište kapitala

Indeksi nastavili pozitivan niz uz življe trgovanje, Valamar u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je i u srijedu nastavilo s pozitivnim kretanjima dioničkih indeksa, a sredina tjedna je donijela i nešto življe trgovanje, s obzirom da je i likvidnost ojačala

Iako je veći dio dana proveo u crvenom teritoriju, indeks CROBEX kraj dana ipak je dočekao u plusu, pri čemu je s blagim rastom od 0,2 posto zaključio na 1.741 bod, najvišu razinu u posljednja dva tjedna trgovanja. Uži indeks CROBEX10 je porastao 0,4 posto na 1.022,14 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus zabilježio rast od 0,5 posto nakon dva uzastopna dana pada. Među sektorskim indeksima, dobitnike je predvodio indeks prehrambenog sektora s rastom od 2,5 posto, dok su u crvenom zaključili indeksi turističkog i građevinskog sektora, koji su oslabili redom 0,6 posto i 0,4 posto.

Ukupno je protrgovano oko 10,2 milijuna kuna, a četiri izdanja su ostvarila milijunske promete. U fokusu investitora bile su dionice Valamar Riviere, koje su, uz ostvarenih 2 milijuna kuna u blok trgovanju, generirale dodatnih 1,9 milijuna kuna u redovnom trgovanju, pri čemu im je cijena oslabila 1,5 posto, čime su izbrisale dobitke prethodna dva dana. Aktivne su bile i dionice Podravke s prometom od 1,2 milijuna kuna te rastom cijene od 1,4 posto, a milijunski promet su ostvarile još dionice Čakovečkih mlinova, koje su na prometu od 1,1 milijun kuna zabilježila pad cijene od 3,9 posto, čime su se svrstale među glavne gubitnike dana.

Od aktivnijih izdanja, titula dobitnika dana je drugi dan zaredom pripala dionici Atlantske plovidbe, koja je ojačala 4,4 posto, a dobre izvedbe su imale i dionice Adrisa, pri čemu je redovno izdanje ojačalo 0,9 posto, dok su povlaštene dionice porasle 0,7 posto.

Dobitnik dana Atlantska plovidba +4,40% 427,00

Gubitnik dana Petrokemija -4,76% 40,00

CROBEX +0,24% 1.741,04

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.