tržište kapitala

Indeksi na Zagrebačkoj burzi nastavili u pozitivnom ritmu uz ojačanu likvidnost

Bionic
Reading

Nešto intenzivnija aktivnost ulagača u srijedu je obilježila trgovanje na Zagrebačkoj burzi

Ukupna likvidnost je ojačala, a dionički indeksi nastavili su u pozitivnom ritmu.

Indeks CROBEX je porastao 1 posto na 2.162,7 bodova, što je njegov četvrti uzastopni dan rasta i najviša razina u tri tjedna. Uži indeks CROBEX10 je ojačao 0,8 posto na 1.315,1 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus povećao vrijednost za 1,2 posto.

Od sektorskih indeksa, jedino je indeks prehrambenog sektora zaključio u crvenom teritoriju, s blagim padom od 0,1 posto, dok je najviše profitirao indeks transportnog sektora, koji je uzletio 3,8 posto.

Ukupno je protrgovano oko 10,6 milijuna kuna, od čega je 3,3 milijuna kuna prikupljeno u blok trgovanju dionicom Luke Rijeka.

U redovnom trgovanju najviše se trgovalo dionicama Atlantske plovidbe, koje su na prometu od 1,2 milijuna kuna porasle 6 posto te time pokupile titulu dobitnika dana. Milijunski promet su još prikupile dionice Hrvatskog Telekoma, i to nešto iznad 1,1 milijun kuna, pri čemu im je cijena ojačala 0,5 posto.

Uz već spomenute dionice Atlantske plovidbe, dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Luke Rijeka, Instituta IGH i Alpha Adriatica, koje su porasle redom 5,8 posto, 5,7 posto i 5,4 posto, ali na znatno nižim prometima.

S druge strane, titula gubitnika dana je pripala dionici Dalekovoda, koja je potonula 4,5 posto, a loš dan su imale i povlaštene dionice Končar D&ST te dionice Medike, čije su cijene izgubile redom 1,6 posto i 1,3 posto na vrijednosti.

Dobitnik dana   Atlantska plovidba   +5,98%   443,00

Gubitnik dana   Dalekovod    -4,52%    38,00

CROBEX   +0,98%   2.162,70