TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi i promet oslabili, u fokusu Zagrebačka banka

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatsko tržište kapitala u utorak je obilježilo oprezno trgovanje i slabiju aktivnost investitora, pri čemu su dionički indeksi uglavnom blago oslabili

Nakon dva pozitivna dana, indeks CROBEX je u utorak zaključio s blagim minusom. Vrijednost mu se smanjila za 0,14 posto na 2.051,47 bodova, dok je indeks blue chip dionica CROBEX10 oslabio za 0,03 posto na 1.219,52 bodova. Među sektorskim indeksima, najbolju izvedbu je imao prehrambeni CROBEXnutris s rastom od 0,51 posto.

Trgovanje je obilježila slabija aktivnost investitora nego prethodnih dana. Ukupni dionički promet u redovnom trgovanju je iznosio tek oko 3,6 milijuna kuna, dok je dodatnih 2,7 milijuna kuna prometa ostvareno u blok transakciji dionicama Atlantic Grupe, koje su u redovnom trgovanju zaključile bez promjene cijene na 1.330,00 kuna.

Najveći redovni promet od oko 810 tisuća kuna su imale dionice Zagrebačke banke, koje su došle u fokus tržišta nakon što je objavljeno da je dosadašnji predsjednik uprave podnio ostavku, pri čemu je cijena dionice banke pala za 1,49 posto na 66,00 kuna. Značajan gubitak su pretrpjele i dionice Privredne banke Zagreb, čija je cijena pala za 4,44 posto na 860,00 kuna, uz promet od 240 tisuća kuna.

Slab dan među aktivnijim izdanjima su imale i dionice Čakovečkih mlinova te Tankerske Next Generation, obje kompanije s minusima većim od dva posto.

S druge strane, nije bilo značajnijih dobitnika među najlikvidnijim izdanjima, a na nešto nižem prometu se izdvajaju Medika s plusom od 1,76 posto te Saponia, čije su dionice skočile gotovo šest posto nakon što je kompanija objavila prodaju vlasničkog udjela u Fortenova grupi.

Dobitnik dana: Saponia +5,81% 328,00 kn

Gubitnik dana: Privredna banka Zagreb -4,44% 860,00 kn

CROBEX: -0,14% 2.051,47 bodova

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!