tržište kapitala

Indeksi i likvidnost oslabili, Hrvatski Telekom u fokusu ulagača

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je kraj tjedna dočekalo u negativnom teritoriju, indeksi su blago oslabili, dok se likvidnost ponovno vratila na niske razine. Indeks CROBEX je zabilježio pad od 0,3 posto, pri čemu je zaključio na 1.801,4 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,2 posto. Od sektorskih indeksa, gubitnike je predvodio indeks transportnog sektora, s padom od 2,3 posto, dok je najviše profitirao indeks turističkog sektora, koji je ojačao blagih 0,4 posto.

Ukupan dionički promet je iznosio nešto više od 3 milijuna kuna, a milijunski promet su ostvarile jedino dionice Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu od 1,2 milijuna kuna zaključile nepromijenjeno na 161,50 kuna. Slijede ih dionice Turisthotela, s prometom od samo 268 tisuća kuna i padom cijene od 2 posto.

Najveći gubitak od likvidnijih izdanja su pretrpjele dionice Atlanstke plovidbe, koje su potonule 7,6 posto, a loš dan su imale i dionice Hotela Makarska i Đuro Đaković Grupe, oslabivši redom 6,9 posto i 1,6 posto.

Na strani dobitnika, dionice Jadrana su ojačale 5 posto, nakon što je kompanija objavila da je potpisan ugovor o prijenosu dionica između Centra za restrukturiranje i prodaju i PBZ Croatia osiguranja i Erstea, nakon čega je i obustavljena trgovina dionicama društva. Cjenovni skok su ostvarile i dionice HUP Zagreba i Ingre, koje su porasle 2,9 posto i 1,2 posto.

Dobitnik dana Jadran +4,96 5,50

Gubitnik dana Atlantska plovidba -7,55 514,00

CROBEX -0,26 1.801,44

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.