TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi četvrti dan u crvenom, povišena likvidnost

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u petak je nastavilo svoju seriju pada te su dionički indeksi i četvrti uzastopni dan zaključili u crvenom teritoriju. Indeks CROBEX je pao 0,64 posto, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,88 posto. Najviše se pod pritiskom našao građevinski sektor čiji je indeks potonuo 2,1 posto.

Likvidnost se zadržala na nešto višoj razini te je dionički promet iznosio oko 12,4 milijuna kuna. To se može zahvaliti prometu od 3,6 milijuna kuna u povlaštenoj dionici KentBanka, čija je cijena pritom skočila 5,6 posto. Visoko likvidna je bila i dionica Valamar Riviere, koja je na 1,9 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 1,45 posto. Dionica Hrvatskog Telekoma se u petak počela trgovati bez dividende, pa joj je cijena stoga pala 4,1 posto, na oko 1,6 milijuna kuna prometa. Među milijunašima se još našla dionica Leda, čija je cijena zabilježila blagi rast cijene od 0,4 posto.

Titula gubitnika dana ide dionici Optime Telekoma, koja je izgubila 6,8 posto na vrijednosti, te uknjižila svoj četvrti uzastopni dan pada. Ozbiljniji udar su pretrpjele dionice građevinskog sektora, Ingra i Dalekovod, čije su cijene pale oko 3,4 posto.

Na strani dobitnika prvo ime je dionica Lux ulaganja, čija je cijena skočila 15,47 posto. Znatnije poraste još su ostvarile dionice PBZ-a, Badela i Genere koje su ojačale redom 5,1 posto, 3,6 posto i 1,4 posto.

Dobitnik dana
Lux ulaganja +15,47% 20,00

Gubitnik dana
Optima Telekom -6,78% 1,65

Crobex
-0,64% 1.725,83

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.