PRODAJA SINACA

Ina se rješava zaštitara

14.01.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Naftna kompanija INA danas je u dnevnim novinama oglasila početak postupka prodaje zaštitarske djelatnosti tvrtke SINACO, članice INA Grupe, a neobvezujuća pisma namjere za kupnju nove tvrtke u koju će se izdvojiti zaštitarski dio poslovanja zaprimat će do 2. veljače

Kako je priopćeno iz Ine, proces restruktuiranja tvrtke SINACO započeo je odlukom Inine Uprave od 22. prosinca prošle godine, a restrukturiranjem će se iz SINACO-a izdvojiti dio poslova koji su povezani sa zaštitarstvom u novu tvrtku.

S obzirom da zaštitarska djelatnost nije povezana s Ininom temeljnom djelatnošću, donesena je odluka da se taj dio poslovanja proda na otvorenom javnom nadmetanju. Proces prodaje započeo je danas, objavom natječaja u javnim glasilima, navodi se u priopćenju.

Iz Ine ističu i da tvrtka SINACO koja će se nastaviti baviti svojim osnovnim djelatnostima, a to su zaštita od požara, zaštita na radu i zaštita okoliša, ostaje dio INA Grupe.

U tvrtki SINACO trenutno je, kako se doznaje, zaposleno 426 radnika.

U priopćenju se navodi kako će iz SINACO-a u novu tvrtku biti izdvojeno ukupno do 150 radnika.

Određeni broj radnika tvrtke SINACO koji je do sada radio na zaštitarskim poslovima, nakon zdravstvenog pregleda i udovoljenih uvjeta, prijeći će u vatrogasne postrojbe SINACO-a i druge dijelove Ine, naglašavaju u Ini.

Ističu također da će tijekom cijelog procesa prodaje Ina surađivati sa sindikatima.

Također, kompanija je već započela pregovore sa socijalnim partnerima, a vezano uz osiguravanje socijalne klauzule za radnike koji će prijeći u novu tvrtku, navodi se u priopćenju.

"Kako zaštitarski poslovi općenito ne spadaju u temeljne djelatnosti naftnih industrija, Uprava Ine restrukturiranjem SINACO-a, odnosno izdvajanjem zaštitarskog dijela poslovanja u posebnu tvrtku te izdvajanjem tog djela poslovanja iz INA Grupe, želi osnažiti tvrtku SINACO i omogućiti joj da se u potpunosti posveti svojoj osnovnoj djelatnosti iz područja zaštite od požara, zaštite na radu i zaštite okoliša te pruži kvalitetnu uslugu Ini i drugim partnerima. Zaštita od požara, zaštita na radu i zaštita okoliša nezaobilazan su dio poslovne politike INA Grupe, te u tom smislu kompanija ima trajnu odgovornost i nastoji funkcionirati po načelima održivog razvoja i najbolje poslovne prakse", navodi se u priopćenju Ine.

Prenosi se i izjava predsjednika Uprave Ine d.d. Zoltana Aldotta da je prodaja zaštitarskog dijela poslovanja tvrtke SINACO u skladu s Ininom strategijom.

"Zaštitarstvo nije temeljna djelatnost naftnih i energetskih kompanija te njime mnogo bolje može upravljati specijalizirana zaštitarska tvrtka. Fokusirajući se na temeljne djelatnosti INA može biti učinkovitija, kompetitivnija i produktivnija s ciljem da postane regionalni lider", kaže Aldott.

Iz Ine navode da će se neobvezujuća pisma namjere za kupnju nove tvrtke zaprimati do 2. veljače, a nakon toga će Inina Uprava pozvati potencijalne ponuđače da provedu dubinsko snimanje tvrtke i da predaju obvezujuće ponude.

Očekuje se da bi cjelokupni proces prodaje trebao biti završen do kraja prvog kvartala 2011. godine.