VEĆ OD 1.882 EURA PO M2

Ina prodaje vilu u centru Budimpešte

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ina je na svojim web stranicama oglasila prodaju zastupništva Ine Hungary u ulici Aldas broj 5 u strogom centru Budimpešte. Riječ je o prekrasnoj novoobnovljenoj vili površine 367 m2 i pripadajućim parkom od 1.465 m2, a početna cijena iznosi tek 668.763 eura ili 1.822 eura po četvornom metru stambene površine

Ta je ponuđena cijena, kako doznaje Energetika-net, daleko ispod tržišne za taj dio grada, pod imenom Rózsadomb, koji je dio drugog budimpeštanskog okruga i pripada rezidencijalnoj četvrti na brdašcu Buda, gdje se nalaze najprestižnije i najskuplje nekretnine u toj državi. Cijene nekretnina u tom dijelu grada, gdje žive najbogatiji stanovnici države, među kojima je i bivši premijer Mađarske, među najvišima su u državi. Ako se usporedi sa zagrebačkim okvirima, može se reći da je ta vila smještena na početku Tuškanca.

Valja reći da su cijene nekretnina u toj zemlji znatno niže nego u Hrvatskoj, no očito je bazična cijena postavljena prenisko. Na upit Energetike-net.com, Zoltan Szemes iz velike budimpeštanske agencije za nekretnine Capital realestate, prema podacima i fotografijama objavljenim na Ininom webu, tu je nekretninu po aktualnim tržišnim cijenama procijenio na oko 2.300 i 2.700 eura po četvornom metru.

U Ini kažu da su prodaju nekretnina oglasili putem javnih glasila u Hrvatskoj i Mađarskoj, kao i na Ininoj web stranici. Naglašavaju da odluka o prodaji nekretnine još nije donesena, u ovom trenutku radi se tek o inicijalnom iskazivanju interesa, nakon čega će uprava Ine donijeti odluku.

Pojašnjavaju da je uprava 19. svibnja 2010. godine donijela odluku o zatvaranju svoje tvrtke kćeri INA Hungary sa sjedištem u Budimpešti. 'Slijedom toga, više nije postojala potreba za korištenjem nekretnine te su tri ovlaštene tvrtke za procjenu nekretnina izvršile procjenu, od čega je jedna međunarodna kompanija, te je na taj način utvrđena početna tržišna cijena', kažu u Ini.

Predstavništvo Ine Hungary kupljeno je 1992. godine, a izuzev Ine Hungary, koristio ga je i Crosco. Zgrada je temeljito obnovljena, sastoji se od luksuznih ureda na dva kata, ima pet kupaonica, a u potkrovlju se nalazi i trosobni stan. Prvi susjed Ine Hungary u ulici Aldas broj 3 je estonska ambasada.

Prema još uvijek aktualnom Dioničarskom ugovoru, Inin menadžment, odnosno uprava, može samostalno odlučivati o prodaji nekretnine do čak 80 milijuna kuna, bez da za to traži suglasnost Nadzornog odbora. Suglasnost NO-a može se tražiti i za raspolaganje nekretninama ispod tog prava ako se procijeni da je ta imovina važna za poslovanje grupe.

Vjerojatno iz tog razloga član NO-a Ine Damir Vanđelić nije znao za prodaju vile u Budimpešti. 'Nažalost, iznos na koju je procijenjena ta nekretnina daleko je ispod limita o kojem odlučuje nadzorni odbor, pa nismo bili upoznati s tom prodajom, kao ni s procjenom vrijednosti. U svakom slučaju, tražit ću da nas uprava informira o tome', rekao je Vanđelić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi