ISTEK UGOVORA S ENI-JEM

Ina otkrila kako namjerava dobavljati plin

21.11.2013 u 19:16

Bionic
Reading

Ina nakon isteka ugovora s talijanskim ENI-jem o dobavi plina neće sklapati nove dugoročne sporazume o dobavi već će se okrenuti domaćim izvorima plina i kratkoročnim ugovorima, potvrdili su danas iz Ine kojoj krajem godine istječe trogodišnji ugovor s ENI-jem

Ina, odnosno njena tvrtka kćer Prirodni plin, je krajem 2010. godine sklopila trogodišnji ugovor za dobavu prirodnog plina s ENI-jem, s godišnjim količinama od oko 750 milijuna prostornih metara, a taj ugovor istječe 31. prosinca 2013. godine.

'U tom smislu, Prirodni plin poduzeo je pripremne radnje kako bi se osigurale dovoljne količine plina za naše potrošače kroz iduće razdoblje, prije svega prodajom plina iz domaćih izvora. Naime, s obzirom na promijenjene okolnosti na tržištu u odnosu na prethodno razdoblje, Prirodni plin ne planira sklapati višegodišnji ugovor o dobavi plina već će potrebe svojih potrošača zadovoljavati uglavnom domaćim plinom te putem, sada uobičajenih, kratkotrajnih ugovora', odgovorili su iz Ine na upit o isteku ugovora s ENI-jem.

U Ini, naime, kažu kako je potražnja za plinom u posljednje tri godine pala, a to se dogodilo i na hrvatskom tržištu. Uz to hrvatsko je tržište plina liberalizirano i Prirodni plin više nije jedini dobavljač plina, a neke procjene govore da su drugi igrači uzeli 15-20 posto tržišta.

Hrvatska godišnje troši oko tri milijarde prostornih metara plina (prošle godine oko 2,9 milijardi kubika), od čega oko 60-65 posto potreba zadovoljava iz domaćih izvora, a ostatak, oko milijardu prostornih metara, se zadovoljava iz uvoza.

Hrvatska ima i podzemno skladište prirodnog plina Okoli, čiji je radni volumen oko 550 milijuna prostornih metara, a zasad mu je jedini korisnik tvrtka Prirodni plin.