IĆI ĆE DO STRASBOURGA

Ina ne odustaje od benzinskih postaja u Srbiji

09.02.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Ina je u ponedjeljak objavila kako koristi sva pravna sredstva za povrat svoje imovine u Srbiji, kao i za poništenje ugovora o privatizaciji te imovine

U priopćenju u povodu medijskih napisa kako je Viši privredni sud u Beogradu još sredinom prošle godine potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je odbačen zahtjev Ine da se poništi ugovor o prodaji 167 benzinskih crpki i 11 skladišta u Srbiji na koje Ina polaže pravo ruskom 'Lukoilu', iz Ine navode da su na tu odluku uložili reviziju.

Pojašnjavaju kako su u cilju povrata svoje imovine pokrenuli dva postupka - postupak za povrat Inine imovine te postupak za pokušaj poništenja ugovora o privatizaciji.

'Postupak za povrat Inine imovine u Srbiji pokrenut je 2001. te je još uvijek u tijeku. Uz to, a s obzirom da je Inina imovina u Srbiji nezakonito privatizirana 2003. godine, Ina je 2005. godine također pokrenula i drugi postupak. Taj se postupak odnosi na poništenje ugovora između Agencije za privatizaciju Republike Srbije i Lukoil Europe Holdings BV.', navode iz Ine.

Ističu i da je Ina 'tijekom tog spora isticala ništavnost ugovora i provedene privatizacije, pri čemu se kao osobito sporna isticala odredba ugovora kojom se Republika Srbija obvezala Lukoilu kako će učiniti sve moguće i koristi sva raspoloživa pravna sredstva kako bi onemogućila Ini povrat vlasništva nad imovinom'.

'Iako je Ina taj postupak izgubila, protiv presude uložila je reviziju 23. srpnja 2014. na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, a što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu', zaključuju iz Ine.

Prema medijskim napisima, radi se imovini Ine na teritoriju Srbije čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 milijuna eura.

Nakon raspada bivše države 167 benzinskih crpki i 11 skladišta u Srbiji, na koje Ina polaže pravo, nastavila je koristiti tvrtka Beopetrol koju je 2003. Srbija prodala Lukoilu.