GLAVNA SKUPŠTINA

Ina isplaćuje dividendu i širi biznis na željeznicu

06.05.2015 u 10:06

Bionic
Reading

U pozivu na glavnu skupštinu Uprava i Nadzorni odbor Ine predložili su dioničarima donošenje odluka o isplati dividende od 15 kuna po dionici te proširenju djelatnosti društva

Premda je prošlu poslovnu godinu Ina grupa zaključila s gubitkom od 1,9 milijardi kuna, kompanija planira isplatiti dividendu od 150 milijuna kuna odnosno 15 kuna po dionici

Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti iz ranijih razdoblja najkasnije do 12. srpnja. Ukoliko prijedlog potvrdi skupština dioničara, to znači da će Ina u državni proračun uplatiti 67,2 milijuna kuna, a MOL-u će, kao najvećem dioničaru, pripasti 73,6 milijuna kuna.

'Ova isplata predlaže se kako bismo pokazali snagu kompanije i u zahtjevnom okruženju te da bismo osigurali povrat ulaganja dioničarima i pritom ojačali njihovo povjerenje. Imajući u vidu konsolidirani financijski položaj kompanije, predložena isplata neće ugroziti financiranje budućih projekata niti će imati značajan utjecaj na snažan financijski položaj i razinu duga', ističe Uprava Ine u obrazloženju prijedloga za dividendu.

U pozivu za Glavnu skupštinu, koja će se održati 12. lipnja, Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se dobit Ine d.d. ostvarena u prošloj godini u iznosu od 631 milijun kuna namijeni pokriću gubitaka akumuliranog na stavci kapitala.

Predlažu također da se dio ostalih rezervi, koje se odnose na dobit iz 1993. godine od 1,45 milijardi kuna i zaliha plina PSP Okoli od 192 milijuna kuna, prenesu u zadržanu dobit u iznosu od 1,64 milijarde kuna.

Na glavnoj skupštini dioničari će odlučivati i o širenju poslovanja na nove djelatnosti. Između ostaloga, kompanija se planira baviti željezničkim prijevozom pa predlaže da se u predmet poslovanja društva doda upravljanje željezničkom infrastrukturom, pružanje željezničkih usluga i djelatnost željezničkog prijevoza.

Kompanija se okreće i rudarstvu pa dioničarima predlaže registriranje djelatnosti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, izradu projekata građenja rudarskih objekata i postrojenja te građenje ili izvođenje pojedinih radova na rudarskim objektima i postrojenjima.