GLAVNI PROJEKTI

Ina baca kartu na Jadran i Siriju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.03.2011 09:32
  • Objavljeno 02.03.2011 u 09:29
ina benzinska

ina benzinska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Naftna kompanija Ina u ovoj godini planira nastavak velikih ulaganja, prije svega u istraživanje i proizvodnju nafte i plina te modernizaciju rafinerija, proizlazi iz materijala u kojem Ina daje i pregled glavnih projekata u 2011. godini.

Po podacima iz tog materijala, kojeg je Ina objavila na svojim internet stranicama, u istraživanje i razradu naftnih i plinskih polja u Hrvatskoj i inozemstvu ove godine se godine planira uložiti nešto više od 230 milijuna američkih dolara.

U kopnenom dijelu Hrvatske u istraživanje i razradu planirana su ulaganja u iznosu 105 milijuna dolara, a fokus će biti na poboljšanju učinkovitosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Tako su planirana ulaganja u proširenje naftnog polja Đeletovci, nastavak projekta EOR (kojim se povećava iscrpak nafte) na poljima Ivanić i Žutica, a predviđena su i ulaganja u procjenu potencijala Dinarida.

Oko deset milijuna dolara u ovoj godini planira se uložiti u daljnja istraživanja i razradu polja na Jadranu, pri čemu iz Ine napominju da na "poljima srednjeg i južnog Jadrana, gdje još nisu započete nikakve aktivnosti, dugoročno vide potencijal".

U inozemstvu je Ina prisutna u tri države - Siriji, Egiptu i Angoli, a planirana ulaganja u istraživanja i razradu u tim zemljama iznose ukupno nešto više od 115 milijuna dolara.

Planovi predviđaju najviše investicije u koncesije u Siriji, ukupno 85 milijuna dolara.

Od toga se 69,5 milijuna dolara odnosi na blok Hayan gdje će nova centralna plinska stanica omogućiti veliki porast proizvodnje plina, nafte i kondenzata, a procijenjeni vrhunac proizvodnje od 24.500 barela ekvivalenta nafte na dan očekuje se u 2012. i 2013.

U Siriji Ina planira i daljnja istraživanja na bloku Aphamia za što je predviđeno 15,5 milijuna dolara. Naime, kako se napominje, daljnje su istražne radnje na tom bloku planirane na temelju pozitivnih rezultata istražne bušotine Beer As Sib-1.

Stabilna proizvodnja uz istražne radnje, cilj je predviđenih Ininih ulaganja na koncesije u Egiptu i Angoli za koje su planirana ulaganja od ukupno 30 milijuna dolara (Egipat 21,8 milijuna i Angola 8,4 milijuna dolara).

Glavni cilj započete modernizacije rafinerija u Rijeci i Sisku je jačanje tržišne pozicije i povećanje prodaje, prije svega u Hrvatskoj i BiH, ali i u drugim državama.

Pritom se planira i povećanje prodaje naftnih derivata - sa četiri milijuna tona u prošloj godini na 4,9 milijuna tona u ovoj godini, a 5,2 milijuna tona u 2012. godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi