SINDIKALISTICA OPTUŽUJE

Imunološki zavod je uništen jer se pogodovalo uvoznom lobiju

26.03.2015 u 08:40

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog sindikalistica Imunološkog Lidija Jagarinec izjavila je kako joj nije jasno zašto bivša uprava na čelu s Davorinom Gajnikom nije reagirala na gubitak dozvola i iskoristila pravne lijekove protiv odluka HALMED-a. Očito je da se pokušavalo pogodovati uvoznom lobiju, a uništiti vlastitu proizvodnju, istaknula je Jagrinec. Dodala je kako ne mogu zadovoljiti sve uvjete koji se traže, ali mogu zadovoljiti uvjete za proizvodnju kvalitenih i sterilnih cjepiva

HRT je jučer doznao da je Ministarstvo zdravlja još prije mjesec dana poništilo odluku Agencije za lijekove, koja je Imunološkom zavodu oduzela dozvolu za proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka.

Nije jasno zašto je odluka koju je ministar zdravlja Siniša Varga potpisao još prije mjesec dana objavljena tek jučer na dan kad su otvarane obvezujuće ponude za Imunološki.

A zbog oduzete dozvole Imunološki je navodno u dvije godine oštećen za više od 50 milijuna kuna

Odgovor na pitanje koje se nužno nameće - tko će odgovarati za ogromnu štetu nanesenu Imunološkom - sindikalistica nema.

Đuro Lubura
iz Visije Croatice izjavio je kako smatra da gubitak dozvole nije slučajan. Nakon što smo izvršili dubinsku analizu mogu zaključiti da je do ove situacije dovela kombinacija neznanja i vrlo vjerojatni osobni interes. Određenim grupacijama u Hrvatskoj u interesu je bilo uništiti Imunološki kako bi pojedinci trgovali lijekovima i krvnim pripravcima, a druge grupacije se obogatile na račun intelektualnog kapaciteta kojeg su generacije radnika Imunološkog stvarale, ustvrdio je Lubura. Sve je napravljeno namjerno, a posebno zbog virusnih cjepiva. Ti sojevi su u vlasništvu države - ne zna se tko bi ih održavao nakon privatizacije, izjavio je.

On smatra da je natječaj napravljen tako da odbije, a ne privuče investitore jer su zadani rokovi nedostižni. Visia Croatica jedina može spasiti Imunološki. Mi smo zapravo protiv privatizacije Imunološkog, ali u trenutku kad kad ga se Vlada odrekla morali smo nešto poduzeti, rekao je Lubura.

Lubura je iznio detalje plana prema kojem bi djelovalo i upravljalo Imunološkim komanditno društvo koje zastupa u slučaju da Vlada prihvati njihovu ponudu, što možete poslušati ovdje