49,30 KN PO DIONICI

Imunološki ide na bubanj, Milanović: Neće ga raščerupati!

02.01.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Odlukom o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda Vlada je na prvoj sjednici u 2015. započela proces prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostao bi u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Vlada prodaje 157.997 dionica iz državnog portfelja, a početna cijena za kupnju dionica Imunološkog iznosi 49,30 kuna po dionici, investitor je dužan osigurati ulaganje u vrijednosti od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.

Rok je završetka investicijskog ciklusa godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

'Imali smo rupu od tri mjeseca u poslovanju, uspjeli smo stabilizirati poslovanje i isplatili smo tri zaostale plaće. Možda smo mogli i koji tjedan ranije, ali bitno je da poslovanje nije ugroženo', kazao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Odluka također predviđa da investitor mora osigurati i to da se proizvodnja trajno održava na teritoriju Hrvatske, kao i da se proizvodnja krvnih derivata iz ljudske plazme osigura isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj.

Imunološki zavod u financijskim je problemima već više od godinu dana zbog čega su radnicima kasnile plaće, tvrtka je bila ostala bez dozvola za proizvodnju…

'Sad ću napraviti gaf, jer političar čini gaf kada govori istinu. Ono što ministar Ivan Vrdoljak nije rekao iz pristojnosti ja ću reći. Imunološki je u probleme dovela bivša HDZ-ova vlada. Trebalo nam je tri mjeseca da sve popravimo. Imunološki će nastaviti raditi i neće ga se raščerupati kako su neki to htjeli', zaključio je Milanović.