velika rasprodaja

Imovina TLM Aluminiuma na trećoj javnoj dražbi

18.05.2017 u 14:32

Bionic
Reading

Imovina TLM Aluminiuma u stečaju, koju je prije nešto više od godinu dana unajmio slovenski Impol, prodavat će se na trećoj elektroničkoj javnoj dražbi, na kojoj se nekretnine i pokretnine te šibenske tvrtke ne mogu prodati za manje od četvrtine utvrđene vrijednosti odnosno za manje od 188,47 milijuna kuna

Financijska agencija (Fina) je, naime, oglasila treću elektroničku javnu dražbu za nekretnine i pokretnine TLM-a, koje čine jedinstvenu gospodarsku i tehnološku cjelinu. 

Treća elektronička javna dražba počela je u utorak, 17. svibnja, a završava 8. kolovoza. Ponude će se prikupljati elektroničkim putem od 26. srpnja do 8. kolovoza.

Cjelokupna imovina TLM-a procijenjena je na gotovo 754 milijuna kuna, a kako na dvije dosadašnje dražbe nije bilo kupaca oglašen je i treći krug za koji je početna cijena 188,47 milijuna kuna.

Jamčevina koju zainteresirani kupac u trećem krugu mora uplatiti je 10 posto procijenjene vrijednosti imovine odnosno oko 75,4 milijuna kuna, a rok za uplatu jamčevine je 17. srpnja. 

Odvojeno je oglašen i treći krug elektroničke javne dražbe stroja za razdvajanje i dijeljenje folije te peći za blokove nad kojima razlučno pravo ima Hrvatska poštanska banka. Njihova je vrijednost 41,4 milijuna kuna, a u trećem krugu, koji također završava 8. kolovoza, ne mogu biti prodani za manje od 10,3 milijuna kuna

Inače, na prvoj javnoj dražbi imovina TLM-a prodavala se za najnižu cijenu od 564,4 milijuna kuna, a na drugoj za 376,9 milijuna kuna, dok su početne cijene za strojeve i opremu na koju razlučno pravo ima HPB bile 31,04 milijuna kuna na prvoj odnosno 20,7 milijuna kuna na drugoj dražbi. 

Ne bude li kupaca ni u trećem krugu dražbe, koji završava 8. kolovoza, nakon toga će se u četvrtom krugu nekretnine i pokretnine TLM-a prodavati po početnoj cijeni od jednu kunu.

Naime, prema odredbama Stečajnog zakona nekretnine se na prvoj dražbi ne mogu prodavati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, na drugoj ispod jedne polovine, a na trećoj ispod jedne četvrtine utvrđene vrijednosti, dok se na četvrtoj prodaju po početnoj cijeni od jedne kune. 

TLM Aluminium je u krajem 2015. godine završio u stečaju, a u ožujku prošle godine slovenska tvrtka Impol uzela je tvornicu u najam i pokrenula proizvodnju. Na tadašnjem ročištu dogovoreno i da će se imovina prodavati u cjelini, kako bi se izbjegla mogućnost da, u djelomičnoj prodaji, budu kupljeni samo atraktivni strojevi ili zemljište. 

U stečajnom je postupku utvrđeno kako je dug triju trgovačkih društava koje su u sastavu TLM-a oko 1,6 milijardi kuna, od čega se više od 40 milijuna kuna odnosi na dug radnicima, od kojih je većina potraživanja svrstana u prvi isplatni red.