START-UPOVI JAVITE SE

Imate dobru poduzetničku ideju? Možete dobiti do 200 tisuća kuna!

12.02.2015 u 15:32

Bionic
Reading

U Ministarstvu poduzetništva i obrta u četvrtak su predstavljeni 'Program poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva (Pre-Seed)' i program 'Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo'

Programom 'Pre-Seed' predviđeno je odobravanje dodatnih sredstava u obliku bespovratne potpore poduzetnicima čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras

To znači da će za uložena sredstva u vlasnički kapital inovativnih subjekata, država, odnosno Hamag-Bicro dodijeliti bespovratnu potporu u istom iznosu, a najviše do 200 tisuća kuna

Korisnici su poduzetnici u ranoj fazi razvoja poslovanja koji će sredstva iskoristiti za daljnji razvoj i/ili komercijalizaciju inovativnog proizvoda ili usluge. Najniži iznos potpore je 50 tisuća, a najviši 200 tisuća kuna.

Maras je kazao kako se želi stimulirati ljude da ulože novac u nove, inovativne i propulzivne tvrtke koje će sutra stvarati novu dodanu vrijednost.

Za program 'Pre-seed' u državnom proračunu je osigurano ukupno sedam milijuna kuna i očekuje se da će se ove godine uložiti u 70-tak tvrtki, rekao je Maras.

Predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Darko Liović je kazao kako se programom 'Pre-Seed' želi olakšati poduzetnicima početnicima dolazak do financijskih sredstava. Najveći problem do sada je bio taj što se isključivo preko banaka pokušalo financirati projekte poduzetnika početnika koji spadaju u najrizičniju skupinu poduzetnika i teško dobivaju kredite poslovnih banaka

Stoga treba ohrabriti one poduzetnike ili poslovne anđele koji imaju hrabrosti prepoznati dobre, kvalitetne projekte i ne boje se riskirati i uložiti svoja sredstva u takve poduzetnike, kazao je Liović.

Napominje kako je 'Pre-Seed' zapravo pilot-projekt i uvod u ono što slijedi krajem godine, a to je zaključivanje ugovora sa Svjetskom bankom koji će omogućiti da uz ovih sedam milijuna kuna, koliko je predviđeno u državnom proračunu, dobije dodatnih 3 milijuna eura za tu namjenu. To je onda uvod u osnivanje prvog hrvatskog venture capital fonda koji se očekuje krajem ove godine.

Za program 'Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo' je namijenjeno pet milijuna kuna, a cilj programa je odobravanje mikro kredita novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca.

Krediti su namijenjeni ulaganju u osnovna i obrtna sredstva, pri čemu je udio u ukupnom iznosu kredita za osnovna sredstva najmanje 60, a za obrtna najmanje 40 posto. Najniži iznos kredita je 10 tisuća, najviši 120 tisuća kuna, a fiksna kamatna stopa 0,99 posto godišnje. Rok otplate kredita je do pet godina uključujući poček od šest mjeseci.

Liović je naveo da je u protekle dvije godine kroz taj program Hamag-Bicro potpomogao oko 80 poduzetnika kroz 6,5 milijuna kuna odobrenih mikro-kredita.

Najavio je i da će danas biti objavljen natječaj za odlazak osam najboljih poduzetnika početnika iz ICT branše na sajam CeBIT Hannover 2015, kojima će Hamag-Bicro sufinancirati u potpunosti njihov štand i 70 posto operativnih troškova odlaska na sajam.