ISTOČNA PRAVILA

Ikea je apsolutni rekorder po broju sporova u Rusiji

  • Autor: Tomislav Oharek
  • Zadnja izmjena 01.09.2016 19:56
  • Objavljeno 01.09.2016 u 19:56
Ikea Rusija

Ikea Rusija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Švedski proizvođač namještaja Ikea upozorio je da bi mogao odgoditi planiranu investiciju u Rusiji nakon što mu je sud naložio da plati više od 7,8 milijuna dolara odštete u dugogodišnjem pravnom sporu

Švedska je kompanija najavila ulaganje više od 100 milijardi rubalja (1,54 milijardi dolara) u Rusiji, no 'nedavne aktivnosti ciljane na Ikea Grupu u vezi sa starim pravnim slučajem mogle bi usporiti te investicijske planove', poručili su u utorak.

U priopćenju poslanom novinskoj agenciji AFP-u Ikea naglašava kako ne planira smanjiti ulaganja u Rusiji, dodajući ipak da bi joj pravni problemi mogli zakočiti planove, prenosi Hina.

Priopćenje je objavljeno nakon što je sud u gradu Smolensku na zapadu Rusije naložio Ikei da plati više od 507 milijuna rubalja ruskom biznismenu Konstantinu Ponomariovu u sklopu desetogodišnjeg pravnog spora oko opskrbe strujom trgovina u Sankt-Peterburgu.

Iako je rusko tržište vrlo važno Ikei, mnogo je i problema Profimedia

Iako je rusko tržište vrlo važno Ikei, mnogo je i problema Profimedia

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia


U Rusiji je protiv Ikee pokrenuto mnogo pravnih sporova, uključujući i onaj oko vlasništva nad zemljištem na periferiji Moskve, na kojem se nalazi sjedište švedske kompanije. Predmet je tog višegodišnjeg spora zakonitost kupnje zemljišta koje je u sovjetsko doba pripadalo državnoj farmi, kolhozu, a Ikea je na njemu izgradila trgovački centar. Kako piše Kommersant, ondje je početkom kolovoza provedena istraga, a dva tjedna kasnije istražiteljima se javio bivši direktor Ikee Joakim Virtanen, priznavši krivnju u jednoj, istina, drugoj konfliktnoj priči - o iznajmljivanju električne opreme. Ta dva spora, zemljišni i energetski, traju već više od desetljeća.

Prema nedavnom istraživanju ruskog poslovnog časopisa Dengi, Ikea je upletena u 500 pravnih slučajeva, više od ikoje druge tvrtke u toj zemlji. Prema procjeni Kommersanta Šveđani su upleteni u više od 560 slučajeva, a protiv kompanije je zaprimljeno više od 200 tužbi.

Švedski lanac trgovina namještajem ima u Rusiji 14 trgovina, a u priopćenju je istaknuto da želi raditi u 'pravednoj i transparentnoj poslovnoj klimi'. Optužili su protivnike da 'se pokušavaju služiti ilegalnim metodama kako bi izvukli još više novca od tvrtke'.

Stručnjak za mesne okruglice FSB-a

Međutim, u Ikei nisu naivni, što potvrđuje izbor odvjetnika kojeg je tvrtka odabrala za svoju obranu. Ured Advokati i biznes već nekoliko godina brani kompaniju u brojnim sporovima, piše Kommersant. Vlasnik ureda Sergej Kovbasjuk 2005. branio je Ikeu u okviru kolektivne tužbe u slučaju trovanja u restoranu poznatom po mesnim okruglicama. Izvori tvrde da uloga odvjetnika ne završava na tome.

Kovbasjuk je postao poznat zbog angažmana u nizu kontroverznih slučajeva. Mediji su također pisali da je Kovbasjuk radio u FSB-u - otuda njegove veze; spominjali su se i njegovi ogromni honorari. Sam odvjetnik odbio se izjasniti. Izvori Kommersanta su, međutim, uvjereni da ovaj odvjetnički ured radi u oblasti posebnih slučajeva. Iza tog eufemizma obično se skrivaju korupcija ili pronevjere te rješavanje osjetljivih pitanja s organima vlasti ili drugim igračima na tržištu, prenosi RBTH.

'Kad inozemne tvrtke ne razumiju pravila igre u Rusiji, one zapošljavaju posrednike - pravne i konzultantske grupe ili stručnjake za vladine odnose. Te su pozicije prilično korupcionaške i ljudima koji su angažirani na tim položajima povjereno je rješavanje najosjetljivijih pitanja', objašnjava zamjenik glavnog direktora nevladine organizacije Transparency International - Rusija Ilja Šumanov.

Ikea je u Rusiji otvorila više od 12.000 radnih mjesta Profimedia

Ikea je u Rusiji otvorila više od 12.000 radnih mjesta Profimedia

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia


U Sankt-Peterburgu je pak 2010. izbio korupcijski skandal s direktorom Ikee za Srednju i Istočnu Europu Perom Kaufmannom i direktorom za nekretnine u Rusiji Stefanom Grossom. Oba su praktički odmah maknuta sa svojih pozicija. Ikea je čak odlučila provesti internu istragu kako bi bili sigurni da nitko od suradnika nije davao mito niti sudjelovao u primanju istoga.

Kako se ispostavilo, piše Kommersant, mito je ponudila tvrtka izvođač, a krivica top-menadžera bila je u tome da su za to znali, no ništa nisu učinili kako bi spriječili zločin. Za dobiveni su novac dužnosnici pristali potpisati lažne ugovore o primitku električne opreme u trgovački centar Ikea. Ovaj projekt pritom čak nije bio niti odobren.

Ikea posluje u Rusiji od 2000. godine a samo u proteklih pet godina platili su prema navodima iz jučerašnjeg priopćenja više od 60 milijardi rubalja poreza i otvorili više od 12.000 radnih mjesta. S obzirom na to da je rusko tržište izuzetno važno za Ikeu (rast prihoda u 2015. za 11 posto omogućila je umnogome porast prodaje u Rusiji i Kini), moguće je da će kompanija u budućnosti ne jednom koristiti usluge odvjetnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!