ANALITIČAR KRISTIJAN KOTARSKI

Ignoriranjem kineskog premijera u Beogradu Milanović radi još jedan gaf

03.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Beograd će 16. prosinca biti domaćin sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Premda je to izvrsna prilika za privlačenje kineskih ulagača u Hrvatsku, premijer Milanović odlučio je bojkotirati summit zbog aktualne situacije s Vojislavom Šešeljem. Iako je premijerova odluka naišla na podršku većine političkih stranaka u Hrvatskoj, pitanje je koliko je ona pametna i kakvu poruku time šaljemo ekonomskom gigantu i potencijalnom investitoru Kini. Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu smatra kako je to još jedan u nizu vanjsko-političkih promašaja aktualne Vlade

Dok ostale zemlje na summit šalju predsjednike svojih vlada, umjesto hrvatskog premijera u Beograd ide ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Milanović će izostankom sa summita propustiti priliku da na tom forumu susretne jednog od najutjecajnijih premijera u svijetu - Li Keqianga te možda ostati bez prilike da za Hrvatsku izbori i neki važan ekonomski projekt, smatraju vlasti u Beogradu. I dr. sc. Kristijan Kotarski s FPZG-a smatra ovaj potez premijera pogrešnim.

'Odluka premijera Milanovića da ne sudjeluje na sastanku još je jedan u nizu vanjsko-političkih promašaja aktualne Vlade Zorana Milanovića. U kontekstu kada se obilježila deseta obljetnica strateškog partnerstva NR Kine i EU-a, i kada je volumen bilateralne trgovinske razmjene preko 500 milijardi eura, a što signalizira kvalitetan dijalog obaju partnera i tradiciju suradnje, krajnje je neprimjereno zauzeti ovakav stav', smatra Kotarski.

'Druga važna stvar koja se nameće poruka je koja se šalje Kinezima dok u isto vrijeme premijeri drugih država Jugoistočne Europe prihvaćaju ulazak u užu suradnju i kvalitetniju suradnju kao cilj svoje vanjske ekonomske politike. U situaciji kada je dio zemalja bivše Jugoslavije izvan EU-a i nema naznake proširenja u ovom mandatu Europske komisije te kada se za popunjavanje tog vakuuma bori ruski, turski i njemački kapital (pod blagoslovom SAD-a) te polako u taj prostor ulazi s namjerom strateškog investiranja i NR Kina, tada je problematičan stav da ostanemo po strani i ponašamo se parohijalno (samodostatno)', dodao je Kotarski.

'Osim toga, 12 kvartala pada BDP-a trebao bi biti poziv na alarm na svim frontama i ovo bi bila idealna prilika za jačanje potencijala gospodarske diplomacije kroz bilateralni susret na visokoj razini', zaključio je Kotarski.

Skup u Beogradu dogovorili su premijeri Kine Li Keqiang i Srbije Aleksandar Vučić tijekom Vučićeva posjeta Kini u rujnu. U Srbiji ističu kako je ovo prvi posjet kineskog premijera Beogradu poslije 30 godina.