pandemiji unatoč

Ide novi program državnih subvencija, cijene stanova mogle bi i dalje rasti?

04.02.2021 u 08:25

Bionic
Reading

Program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država pomaže pri otplati dijela stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno otplatu kredita za gradnju kuće u trajanju od 5 godina, ide dalje, što u pandemijskim uvjetima znači još značajniji ‘push’ za mlade, ali i veće šanse za prodavatelje, samo je pitanje kakav će učinak to imati na cijene.

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja u RBA, rekla je za Poslovni dnevnik da bi državne subvencije na stambene kredite mogle rezultirati daljnjim rastom potražnje za nekretninama, doprinoseći pozitivno očekivanom umjerenom rastu cijena nekretnina u sljedećim mjesecima.

Programi subvencioniranja kredita za mlade,ističe, jedan su od čimbenika koji podržavaju potražnju za stambenim prostorom i (blago) pozitivno doprinose rastu cijena nekretnina, a to je potvrdila i nedavna studija analitičara HNB-a. Na već prilično živahnom tržištu nekretnina u Zagrebu, Rijeci, Istri i općenito na Jadranu, s kupcima koji u velikom broju plaćaju ‘kešom’, subvencije će donijeti nove transakcije koje se realiziraju stambenim kreditima, i to brzo.

Iz Ministarstava graditeljstava potvrdili su nakon razgovora s bankarima brze pripreme za novi krug prijava, pa se APN-ov poziv kandidatima očekuje u prvoj polovici ožujka. Po Programu čiji su nastavak omogućile Vladine recentne zakonske izmjene, kupnju je moguće planirati, a ako nije moguća trenutno zbog ekonomskih razloga, onda kroz nastavak njegove provedbe sve do 2023. U državnom proračunu za 2021. za isplatu subvencija je osigurano 213,5 milijuna kuna, te za nove subvencije koje će se odobriti u 2021. još 50 milijuna.

Iz nekretninske grupacije Dogma nekretnine Branko Papeš pozdravlja nastavak subvencija kao “veliku pomoć mladima u realizaciji jedne od najbitnijih životnih odluka kakva je kupnja nekretnine”.

“Ne znam nijednu državu iz šire regije koja tako direktno pomaže građane, da sam na mjestu mladih bio bih jako zadovoljan. No, kako je ova mjera uvijek uzrokovala dizanje cijena, što je njezina negativna strana, već stabilne cijene ovime će tržište dodatno stabilizirati. Država omogućuje ne samo da se lakše kupuju, već i da se lakše prodaju, što se često zaboravlja jer se na tržište nekretnina gleda samo iz perspektive kupaca. Oko pola prodavatelja novac investira u nekretnine, a cca 10% u biznis”, tvrdi 
Papeš.