POSLOVNI REZULTATI

IBM: Prihodi 22 milijarde dolara, niži 8,5 posto

21.01.2016 u 07:26

Bionic
Reading

International Business Machines (IBM) ostvario je u četvrtom lanjskom tromjesečju prihode od 22,06 milijardi dolara, što je 8,5 posto manje na godišnjoj razini i već 15. kvartal zaredom kako prihodi tog tehnološkog diva padaju.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, neto dobit IBM-a pala je u proteklom kvartalu oko 18 posto, na 4,46 milijardi dolara, dok je u istom tromjesečju 2014. iznosila 5,48 milijardi.

Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu, u dubokoj je tranziciji. Već se dulje vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema 'cloud' i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra 'strateškim imperativima', a to su 'cloud' i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju oko 10 posto na godišnjoj razini.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova te 104 godine stare kompanije.

IBM-u ne ide u prilog ni jačanje dolara jer na taj način padaju njegovi prihodi s inozemnih tržišta, na kojima ostvaruje više od polovice ukupnih prihoda.

U proteklih godinu dana vrijednost dolara prema košarici najvažnijih svjetskih valuta porasla je oko 9 posto. Snažan dolar srezao je, poručuje poslovodstvo IBM-a, prihode tvrtke u prošloj godini za 7 milijardi dolara, a dobit za 300 milijuna.

Inače, ukupni prihodi IBM-a lani su iznosili 81,7 milijardi dolara, što je oko 12 posto manje nego godinu dana prije.

Zbog svega toga, poslovodstvo IBM-a smanjilo je procjenu operativne zarade u ovoj godini na 13,50 dolara po dionici, dok su analitičari očekivali 15 dolara.

To je razočaralo ulagače, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva u srijedu na Wall Streetu pala gotovo 5 posto, na otprilike 120 dolara, što je njezina najniža razina u pet godina.

U proteklih godinu dana cijena dionice IBM-a pala je 18,5 posto.