UGROŽEN KREDITNI REJTING

I Slovenija 'u banani' zbog neprovođenja reformi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2010 14:08
  • Objavljeno 02.11.2010 u 14:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U slovenskom gospodarstvu i poduzetništvu još je uvijek premalo razvojnih projekata za novi model razvoja i izlazak iz krize, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik od utorka direktor SID-banke Sibil Svilan koji smatra da bi neprovođenje reformi javnih financija moglo kao posljedicu imati i pad kreditnog rejtinga Slovenije

SID banka je banka u državnom vlasništvu za podupiranje izvoza i inovativnih poduzetničkih projekata, te izdavanje jamstava, usporediva s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR), a prošli je tjedan s Europskom investicijskom bankom (EIB) potpisala novi ugovor o kreditnoj liniji od 50 milijuna eura za slovenska poduzeća koja u okviru europske automobilske industrije proizvode rezervne dijelove za vozila nove generacije.

"Trenutno smo jedina banka koja se može zaduživati pod najboljim uvjetima bez posebnih državnih jamstava, ali ne financiramo sumnjive poslovne odluke iz prošlosti poput privatizacije nekih velikih kompanija", rekao je Svilan u razgovoru za poslovni prilog "Dnevnika". On upozorava da je vodećim slovenskim bankama zbog smanjene likvidnosti, te rizičnih plasmana i financijske krize koja je uzrokovala pad njihova kreditnog rejtinga otežan pristup najkvalitetnijim financijskim izvorima na financijskom tržištu.

"Zbog slabljenja portfelja naš je financijski sustav u neizvjesnom stanju iako je stabilan. U poduzetničkom sektoru kriza je još uvijek prisutna s aspekta likvidnosti, ali i s aspekta novih projekata kojih je premalo", rekao je Svilan, dodajući da ga vrlo zabrinjava podatak kako se dvije trećine slovenskog gospodarstva nije prilagodilo novim poslovnim modelima koji su nužni za izlazak iz krize.

"Uvjeren sam da stari modeli više ne mogu biti uspješni, a kašnjenje u prilagodbi novim modelima našem gospodarstvu može ostaviti dodatne negativne posljedice", rekao je Svilan koji upozorava i na potrebu stabilizacije javnih troškova kako bi se kriza brže prevladala.

"Ako državi ne uspije provesti mjere stabilizacije i štednje i odgovarajućim poticajima spriječiti pogoršanje stanja u javnim financijama, kreditni rejting Slovenije za šest mjeseci će opet biti pod povećalom i mogao bi biti revidiran", upozorio je Svilan.

Agencija Moody's snizila je prije mjesec i pol dana kreditni rejting triju slovenskih banaka (NLB, NKBM i Abanka), ali je bonitet Slovenije za sada ostao na ranijoj razini.

Kvalitetnih i razvojno usmjerenih projekata koje bi trebala financirati SID banka "manje je nego što bi se očekivalo u vrijeme krize", a to smanjuje i mogućnost da se konkurentnost slovenske ekonomije na globalnom tržištu ubrzo vrati na prijašnju razinu, upozorio je Svilan u razgovoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi