POSLOVNI ANĐEO

I Prpić 'odlazi' iz Hrvatske - gasi pet tvrtki do 2017.

Hrvoje Prpić

Hrvoje Prpić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Kada je prije dvije godine najavio da će pozatvarati tvrtke u Hrvatskoj, Hrvoje Prpić, poslovni anđeo, mislio je ozbiljno. Razočaran ovdašnjim uvjetima poslovanja, Prpić je svoje dvije tvrtke već preselio u London, a sada najavljuje da će nešto slično učiniti i s preostalim tvrtkama, piše Jutarnji list

'Svojih pet tvrtki, koliko ih još imam u Hrvatskoj, najvjerojatnije ću zatvoriti do kraja godine. Preciznije, u dvije ću prodati udjele, dvije ću zatvoriti, a jednu ću ostaviti dok se ne pojavi investitor koji će je također najvjerojatnije preseliti u inozemstvo', rekao je Prpić za Jutarnji list

Razloge za zatvaranje vrata svojih ovdašnjih tvrtki Prpić pronalazi ponajprije u pravnoj nesigurnosti i lošoj poslovnoj klimi. Kao glavne krivce navodi sporo pravosuđe i državnu upravu te pritisak inspekcija i poreznika.

Hrvoje Prpić član je Upravnog odbora i jedan od osnivača CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela, odnosno privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja. Osnivač je HGspota, partner u offSpaceu – prvi projekt realiziran kroz CRANE, partner u Trilleniumu — futurističkom 3D web mallu te investitor u još nekoliko projekata.

Zaboravio sam nabrojati jos jednu tvrtku u Engleskoj Scorrers ;)Sad su tri tvrtke u Engleskoj, Wemy, Scorrers i Trillenium.

Posted by Hrvoje Prpic on 9. travnja 2016


Podsjetimo, osnivač i vlasnik tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimac, nedavno je također najavio mogućnost odlaska iz Hrvatske. U četvrtak, dva tjedna nakon što  je njegovu tvrtku posjetio premijer Tihomir Orešković, Rimac se na konferenciji Cisco Connect u Puli založio za osnivanje kvalitetnog državnog fonda za rizična ulaganja.

'Primjerom Rimac Automobila Hrvatska može privući druge tvrtke, iskoristiti domaću pamet, zaposliti ljude, natjecati se s velikima s novim tehnologijama. Iako to nije u interesu moje tvrtke, nastojat ću pomoći da se to dogodi', najavio je Rimac.

U suprotnom, bit će nastavljen odljev mozgova i kapitala. Kao primjer je naveo Farmeron i Bellabeat, koji su već mogli generirati nova radna mjesta, ali su zbog manjka financiranja i podrške poslovanje preselili u inozemstvo. Isto će se vjerojatno dogoditi i s Rimac Automobilima kad dođe vrijeme za drugu rundu investicija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!