šef udruženja prijevoznika:

'I ovi ljudi su heroji. Bez njih ne bi bilo robe na policama. Ali hitno nam treba objašnjenje nove mjere!'

16.03.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite za vikend je izišao s novom uredbom za prijevoznike. Prema njoj vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe vraćati se u karantenu. Međutim prijevoznicima nije jasno odnosi li se to i na vozače koji već jesu u samoizolaciji, na koju su bili prisiljeni prema prijašnjoj uputi Stožera

Predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa pri HGK-u Darko Vukadinović traži hitno objašnjenje od nadležnih.

'Jako velik broj vozača završio je u samoizolaciji, sigurno ih je nekoliko stotina, možda i tisuću. Ne znamo odnosi li se i na njih nova uredba. Nigdje ne možemo dobiti objašnjenje. Broj 112 može se dobiti nakon nekoliko sati zvanja. Zatim nam kažu da ništa ne znaju i upućuju na nas na Stožer ili na epidemiologe. Njih se opet mora satima zvati. Netko nam mora hitno objasniti što treba raditi i na koga se odnosi nova uputa', izjavio je za tportal Vukadinović.

On pozdravlja odluku Stožera civilne zaštite o novom režimu karantene za vozače koja omogućava kakav-takav normalan rad prijevoznicima.

'Želimo raditi. Roba mora dolaziti. Naravno, uz svu zdravstvenu zaštitu za naše građane i vozače. Kao i medicinsko osoblje, i vozači su heroji. Svatko želi robu na policama trgovina, a vjerujte mi, nikom ne bi bilo ugodno da mora odlaziti u najteže pogođene europske regije. Nadam se da će granice biti što duže otvorene. Svaki dan je važan za uvoz što većih količina robe i potrebnih materijala', istaknuo je Vukadinović.

Vozači kamiona, objašnjava, sami odlučuju hoće li ili neće odlaziti u najteže pogođene zemlje.

'Nema prisile. Svakom normalnom i ozbiljnom prijevozniku stalo je do svojih ljudi. Događa se da vozači ne žele voziti. Mora ih se razumjeti. Nitko drage volje ne bi išao u takva područja', smatra Vukadinović.

Ipak, ističe kako vozači praktički nemaju doticaja ni s kim pri ukrcaju ili iskrcaju robe.

'Oni su non-stop u kabini. Stalno su u nekoj vrsti samoizolacije. Sva dokumentacija se dezinficira pri dolasku i odlasku', objasnio je Vukadinović.

  • +20
Velike gužve na graničnom prijelazu Bregana zbog epidemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dodaje kako je stanje na hrvatsko-slovenskoj granici mnogo bolje nego prošli tjedan i ulazak u državu se ubrzao. Smatra kako je to prije svega zbog toga što se drastično smanjio putnički promet.

Isto je za Hinu potvrdio predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

'Sada je bolje, stanje je prethodnih desetak dana bilo nepodnošljivo za vozače, odnosno prijevoznike, jer su satima čekali na prijelaz granice', rekao je Kranjčec, dodavši da su se procedure ulaska u državu pojednostavnile.

Zadovoljan je radom inspektora koji rade na granici, rekavši da rade kvalitetnije i brže nego do sada.

I Kranjčec je istaknuo kako se vozače ne prisiljava da voze u rizične zemlje, odnosno da oni sami odlučuju hoće li putovati ili ne.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT