u IGRI SU milijuni eura

I ovi Hrvati bi mogli dobro omastiti brk na kineskom preuzimanju Gorenja

11.05.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Od tri moguća strateška partnera, uprava Gorenja odabrala je kinesku grupu Hisense Electric koja vlasnicima nudi 12 eura za dionicu. Dobre su to vijesti za jedan domaći mirovinski fond, ali i ulagača Kristijana Floričića jer ima 5,5 posto dionica te slovenske tvrtke

Prema ponuđenoj cijeni dionice od 12 eura, cjelokupna tržišna kapitalizacija slovenskog koncerna iz Gorenja, koji ima proizvodne pogone i u Češkoj i Srbiji, iznosila bi 293 milijuna eura.

Nakon objave te vijesti dionice Gorenja poskupjele su za gotovo 70 posto te se sada njima trguje na razini od približno 12 eura. Još nije jasno hoće li Kinezi dati javnu ponudu za dionice Gorenja i hoće li se uspjeti prodati pola tvrtke, no tržišni akteri su prilično optimistični i vjeruju da će se posao sklopiti.

Odlična je to prilika za PBZ/Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond. Taj fond je vlasnik 2,2 posto dionica Gorenja (oko 540.000 dionica), a tportal doznaje da ih je fond kupovao po cijenama između 5,5 i 6,3 eura.

Ako je prosjek te dvije cijene 5,9 eura, PBZ/CO ih je otprilike platio 3,2 milijuna eura, a sada mu se pruža prilika da ih proda (što izravno kineskim ulagačima, što na burzi) za 6,5 milijuna eura, čime bi svojim članovima zaradio 3,3 milijuna eura, tj. 25 milijuna kuna.

To je poprilična zarada, ali koliko su dionice Gorenja unosan posao, dobro svjedoči i primjer hrvatskog privatnog ulagača Kristijana Floričića, koji je vlasnik 5,5 posto Gorenja te ima 1,28 milijuna dionice te tvrtke.

Floričić je kupovao dionice Gorenja dulje vrijeme, a prema pisanju ljubljanskog poslovnog lista Finance, samo u listopadu 2016. na te dionice potrošio je deset milijuna eura. Tada se njima trgovalo po cijeni od gotovo osam eura. Ako se pretpostavi da je Floričić kupovao dionice kao i mirovinski fond, po prosječnoj cijeni od 5,9 eura, on će na ovoj transakciji zaraditi više od sedam milijuna eura, naravno ako se odluči za prodaju.

Inače, Floričić je jedan od pionira investicijske industrije u Hrvatskoj. Svojevremeno je bio direktor Tvornice duhana Rovinj, na čijim se dionicama navodno i obogatio.

S poslovnim parterom Miroslavom Jeličićem Purkom 2005. osnovao je Aureus Invest koji je pod upravljanjem imao portfelje tisuća ulagača vrijedne milijardu kuna. Aureus je 2009. prodan slovenskom investicijskom društvu NFD.

  • +11
Poznate dame na predstavljanju kućanskih aparata Gorenja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo