PRILIKA ZA POSAO

I na kontinentu nedostaje konobara, prodavača i kuhara

04.07.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Ako ste propustili priliku za sezonski posao na Jadranu, ne brinite. Kontinentalna Hrvatska također treba radnike, pa tako i sezonske

Od ukupnog broja oglasa objavljenih na portalu MojPosao u prvih šest mjeseci ove godine, njih čak 25% bilo je objavljeno za poslove u kontinentalnoj Hrvatskoj (više od 2 tisuće oglasa).

U najviše oglasa, njih 57% tražilo se zaposlenike na određeno radno vrijeme, dok se u 43% oglasa nudila mogućnost zaposlenja na neodređeno. Ostale vrste zaposlenja (honorarno, studentski posao) tražile su se u samo 4% oglasa.

U 53% navedenih oglasa poslodavci nisu tražili radno iskustvo, a u oglasima gdje je radno iskustvo bilo navedeno kao uvjet u prosjeku se od kandidata tražilo 2 i pol godine radnog iskustva.

Najviše oglasa za rad na području kontinentalne Hrvatske (bez Grada Zagreba) objavljeno je u kategorijama 'Turizam i ugostiteljstvo', 'Prodaja' (trgovina) te 'Proizvodnja' (zanatske usluge).

U većini oglasa za poslove 'na kontinentu' tražili su se kandidati srednje stručne spreme (59% oglasa), kvalificirani radnici (20% oglasa) te kandidati visoke stručne spreme (19% oglasa).

Među najtraženija zanimanja na kontinentu spadaju konobar/barmen, prodavač i kuhar.

U većini oglasa objavljenih za rad na području kontinentalne Hrvatske poznavanje stranih jezika nije bio uvjet. U oglasima gdje su poslodavci tražili poznavanje stranih jezika najviše se tražilo napredno i osnovno poznavanje engleskog jezika.

Poznavanje rada na računalu u čak 83% oglasa nije navedeno kao uvjet, a tamo gdje se tražilo, poslodavci su očekivali osnovno poznavanje MS Office paketa.

Za vas smo izdvojili tri oglasa iz tri kontinentalne županije.

Prema podacima servisa MojaPlaća, prosječna plaća za rad u tim županijama iznosi: 4.622 kune za Brodsko-posavsku županiju, 4.629 kuna za Međimursku te 4.731 kunu za Koprivničko- križevačku županiju.

Tvrtka K23 d.o.o. u Murskom Središću traži konobara (m/ž) za stalni radni odnos. Probni rad je obavezan, a kandidat mora znati engleski i njemački jezik, te poznavati rad na PC kasi.

Tvrtka Feliks Regulacija iz Slavonskog Broda traži građevinskog tehničara (m/ž) na određeno vrijeme. Kandidat mora imati godinu dana radnog iskustva, a za detalje pročitajte oglas.

Financijska agencija (Fina) traži osobu za rad u Koprivnici na radnom mjestu Mlađi stručni suradnik. Uvjete natječaja ispunjavate ukoliko imate visoku stručnu spremu te godinu dana iskustva na istim ili sličnim poslovima, a za više informacija kliknite na oglas.

Na koji god posao se prijavljujete, imajte na umu da je životopis vaš prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem i kao takav, vrlo važan dokument.

Mnogi kandidati ne posvete dovoljno vremena uređenju vlastitog životopisa i molbe ili se tome posvete neposredno prije prijave na natječaj. U takvoj stisci s vremenom događaju se i greške koje, jednom kada je prijava na oglas poslana, ne mogu biti ispravljene. Poslodavci, s druge strane, takve greške ne opraštaju.

Kako vam se ne bi dogodilo da propustite priliku za razgovor za posao i rad u dobroj tvrtki, posvetite više vremena svom životopisu ili razmislite o tome treba li vam stručna revizija životopisa.