ZAKONSKE PROMJENE

I Hrvatska uvodi ograničenja bankarskih bonusa

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 19.04.2012 14:33
  • Objavljeno 19.04.2012 u 12:41
davor holjevac

davor holjevac

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Hrvatska narodna banka planira do kraja godine uputiti u proceduru novi zakon o kreditnim institucijama koji će u potpunosti biti usklađen s propisima Europske unije, izvijestili su čelnici HNB-a na konferenciji za novinare. Najznačajnije novosti koje će stupiti na snagu na dan ulaska Hrvatske u EU, vezane se uz stope adekvatnosti kapitala, likvidonosne rizike, politiku bonusa i pravila upravljanja u kriznim situacijama

'Nakon ulaska Europsku uniju nacionalna diskrecija u reguliranju bankarskog sustava bit će jako sužena', naglasio je viceguverner HNB-a Davor Holjevacpojašnjavajući da će se uredbe i odluke Europske komisije izravno primjenjivati, a usvajanje direktiva EK regulirat će se unutarnjim pravilima.

HNB podržava ulazak fonda Alternative u Centar banku

Na novinarski upit o stavu HNB-a prema ulasku fondova gospodarske suradnje u dokapitalizaciju Centar banke, Holjevac je rekao da HNB podržava bilo čiji zdravi kapital koji ulazi u bankarski sustav i služi njegovom stabiliziranju.

Ključne promjene koje dolaze iz europske regulative vezane su uz povećanje jamstvenog kapitala. Uredba Europske komisije propisuje tri stope adekvatnosti kapitala. Prva je stopa adekvatnosti redovnog osnovnog kapitala, koja u odnos stavlja redovni osnovni kapital (redovne dionice, zadržana dobit, rezerve) i ona ne smije biti manja od četiri i pol posto. Druga je stopa adekvatnosti osnovnog kapitala, koja predstavlja omjer osnovnog kapitala i izloženosti rizicima. Ova stopa ne smije biti manja od šest posto. Treća, stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala, koja u odnos stavlja ukupni jamstveni kapital i izloženost rizicima ne smije biti manja od osam posto.

Viceguverner Holjevac je naglasio da u pogledu jamstvenog kapitala neće biti značajnijih promjena, jer hrvatske banke već sada visoko kapitalizirane i uglavnom zadovoljavaju navedene zahtjeve.

Na rad banaka u Hrvatskoj bi više mogli utjecati propisi EU-a koji se tiču dugoročne likvidnosti, koji idu za tim da pored jačanja kapitalne osnove ugrade dodatne amortizere koji bi spriječili banke da uđu u probleme. Što se tiče kratkoročne likvidnosti ona je već dobro pokrivena aktualnim propisima, kaže Holjevac.

Promjene regulative u dijelu vezanom za upravljanje krizom predviđaju pojačanu superviziju i veći utjecaj supervizora (HNB) na rješavanje kriznih situacija u bankama. Odgovarajući na novinarski upit, Holjevac je potvrdio da će HNB u zakonskim izmjenama koje će se odnositi na 'upravljanje krizom' uzeti u obzir i zahtjeve ministra financija Slavka Linića da se banke aktivnije uključe u restrukturiranje tvrtki u problemima kroz zamjenu potraživanja za udjele.

Nova europska pravila predviđaju i ograničavanje menadžerskih bonusa u bankama. Predviđa se obvezno smanjivanje takvih isplata u slučaju narušenih kriterija uspješnosti poslovanja. Također, značajan dio (minimalno 50 posto) bonusa isplaćivat će se u dionicama odnosno financijskim instrumentima koji odražavaju vrijednost banke. Pritom će se minimalno 40 posto bonusa isplaćivati s vremenskom odgodom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!