tržište rada

HZZ promijenio uvjete: Mogli ste otpuštati zaposlenike za koje ste dobili potporu

14.05.2020 u 11:40

Bionic
Reading

Neki uvjeti koje je poslodavac bio obavezan izvršiti kako bi dobio Vladinu potporu za očuvanje radnih mjesta su potiho izmjenjeni, piše Lider

U objavi prvog seta potpora koje su donesene u ožujku stoji da je poslodavac obavezan održati broj zaposlenika utvrđen na dan podnošenja Zahtjeva, dvostruko duže od vremena korištenja potpore (mjesec dana korištenja potpore - obveza zadržavanja radnika u radnom odnosu dva mjeseca).

No, na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) sada stoje drugačije obveze, a obveza zadržavanja zaposlenika dvostruko duže od vremena korištenja potpore čini se više ne vrijedi. Na stranicama HZZ-a, u rubrici pitanja korisnika postavljeno je pitanje mogu li poslodavci koji su primili naknadu za zaposlenike za ožujak te iste otpustiti u travnju, na što je odgovor pozitivan i to, kako piše, bez sankcija, navodi Lider.

No to nije sve. Na istim stranicama je postavljeno i pitanje o zapošljavanju, tj. smije li poduzetnik zapošljavati tijekom korištenja potpore, na što je odgovoreno da smije, ali na vlastiti trošak. Međutim, u potporama je prije stajao drugačiji naputak koji je glasio kako poslodavci kojima bude dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta ne smiju uvoziti radnu snagu niti zapošljavati na radna mjesta u razdoblju korištenja ove mjere.

Vrlo je vjerojatno da je bilo tvrtki koje se nisu prijavljivale za potpore baš zbog ova dva uvjeta, a na kraju su ti osnovni uvjeti koji su trebali očuvati radna mjesta u budućnosti jednostavno nestali, zaključuje Lider.