ŠVICARSKA KOMPANIJA

Hypo našao kupca za Aluflexpack i TLM-TVP

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 06.02.2012 14:33
  • Objavljeno 06.02.2012 u 11:41
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Švicarska kompanija Montana Tech Components (MTC) zajedno sa svojom tvrtkom kćeri Alu Menziken dogovorila je s austrijskom Hypo Group Alpe Adria bankom preuzimanje dviju njihovih hrvatskih tvrtki, zadarskog Aluflexpacka i šibenske tvrtke TLM-TVP

Vijest o preuzimanju potvrdila je tvrtka Montana Tech Components američkoj agenciji Bloomberg, no nije objavljena cijena preuzimanja. MTC će većinski udjel u tvrtkama Aluflexpack i TLM-TVP preuzeti nakon što dobije odobrenje regulatora.

Poznato je da se koruška Hypo banka nakon gubitaka proizašlih iz niza afera odlučila fokusirati na osnovnu djelatnost, pa je u veljači prošle godine objavila da razmišlja o prodaji zadarskog Aluflexpacka. U prodajnom paketu koruške banke našao se i šibenski TLM-TVP d.o.o. za proizvodnju valjanih proizvoda, s obzirom da Hypo preko Aluflexpacka ima većinski vlasnički udio u njemu. Obje hrvatske tvrtke imale su zajednički prihod od oko 240 milijuna eura 2010. godine, poslovale su s gubitkom i imaju više od 1000 zaposlenih na šest lokacija, pet u Hrvatskoj i jednoj u Poljskoj.

Većinski vlasnik i predsjednik uprave i nadzornog odbora MTC-a je Michael Tojner, financijski investitor iz Beča. Sjedište MTC-a je u Švicarskoj, kompanija proizvodi aluminijske komponente za avioindustriju, dobavljač je za Boeing i Airbus, a pod njom je i proizvodnja mikrobaterija Varta.

MTC je u priopćenju najavio da želi uključiti hrvatske kompanije u zajednički razvoj novih proizvoda u području zelenih tehnologija, avio i svemirske te autoindustrije i pakiranja. U Hrvatsku žele dovesti najmoderniju proizvodnu opremu te osnovati Tehnološki centar.

Godišnji MTC-ov prihodi iznose oko 400 milijuna eura, a trenutno zapošljava 2.800 ljudi na 21 lokaciji diljem svijeta. Najavljeno je kapitalno ulaganje (CAPEX) od 40 do 60 milijuna eura u Aluflexpack i TLM-TVP.

'Grupacija Alu Menziken, kao dio MTC-a, ima 100-godišnju tradiciju u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih aluminijskih profila i gotovih komponenti i svjetski je lider u proizvodnji laganih i srednje teških profila za avioindustriju. Kako su naši proizvodni limiti na postojećim lokacijama dosegnuti, dodatnu proizvodnju želimo prebaciti i ostvarivati upravo u Hrvatskoj. Vjerujemo da će hrvatske kompanije profitirati ulaskom u vodeću europsku grupaciju s izvanrednim znanjem i iskustvom te iznimnim rezultatima u aluminijskom biznisu. Naš je pristup pronaći najbolje rješenje za sve uključene strane. Stoga smo uvjereni u uspješno ispunjenje svih uvjeta i uspješno zaključenje transakcije', izjavio je Kurt Ott, član Upravnog odbora MTC-a i predsjednik Upravnog odbora Alu Menzikena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi