AFERA HYPO

Hypo Consultants nakon prodaje uopće nije plaćen?!

29.04.2010 u 08:59

Bionic
Reading

Otkad je Bavarska izgubila milijarde eura, afera Hypo uvelike se vrti oko poslova hrvatske tvrtke kćeri Hypo Consultants koja je 2007. navodno prodana višestruko ispod cijene, a sada se pojavila sumnja da deseci milijuna eura ugovorenih pri prodaji nisu ni plaćeni

Večernji list u posjedu je svjedočenja bivšeg predsjednika uprave Hypo Consultantsa Martina Watschingera pred kriminalističkim istražiteljima austrijskog ministarstva unutarnjih poslova od 2. i 18. veljače.

U uvodu u 'vrući dio' Watschinger objašnjava da su se u sklopu Hypo Consultants Holdinga u državama u kojima je Hypo poslovao nalazile po jedna tvrtka Hypo Consultants.

– Cijeli odjel Consultants prodan je investicijskoj skupini (Auctor) oko tadašnjeg predsjednika uprave Damira Farkaša. Smatram da je riječ o namještenom poslu jer su na natječaju sasvim zanemareni bolji ponuđači poput fondova iz inozemstva, npr. Jupitera iz Engleske – kaže on.

O dogovorenoj cijeni, za koju se u medijima godinama nagađa da je iznosila 55 milijuna eura, Watschinger je čuo da je bila riječ o 20 milijuna eura te je uvjeren da se za Hypo Consultants moglo dobiti nekoliko puta više. O pravoj vrijednosti nekretnina Consultantsa bivši šef Hypo grupe Wolfgang Kulterer svjedočio je u ožujku pred koruškim državnim odvjetništvom da je iznosila 150 milijuna eura. To je bila uknjižena vrijednost, a onu tržišnu, odnosno stvarnu, hrvatski su mediji procjenjivali i na više stotina milijuna eura.

– Doznao sam i to da ugovorena cijena uopće nije plaćena – svjedočio je Watschinger koji je iz hrvatskih medija doznao da je Auctor za kupnju Consultantsa dobio kredit Hypo banke.

Njegovo je svjedočenje zanimljivo i zato što hrvatska brokerska kuća Auctor tvrdi da nije kupila cijeli odjel Consultantsa, da je još u srpnju 2007. plaćeno 100% ugovorene cijene, koja je usto navodno bila sasvim realna, te da o kreditu Hypo banke nema govora.

Kao što je u ožujku Kulterer teško optužio jednog od bivših šefova Hypa Güntera Striedingera, nabrojivši niz malverzacija u Hrvatskoj s nevraćanjem lakih kredita i nazvavši Zagorca 'Striedingerovim čovjekom', Striedingera je spominjao i Watschinger. Rekao je da je Hypo banka u H. Consultants trpala sve financijski problematične poslove. Kao primjer je naveo tvrtku Singulus d.o.o. koju je, kaže on, slovenski mešetar nekretninama Miro Oblak kupio kreditom od 2,5 milijuna eura koji je dobio od Hypo banke. Jedina nekretnina u sklopu Singulusa bio je bivši PIK-ov vinski podrum na atraktivnom mjestu u Umagu, a Watschinger tvrdi da Oblak, koji je tu htio sagraditi stambeno-poslovni objekt, kredit nije otplaćivao.

Striedinger je navodno naložio da nekretninu otkupi austrijski Hypo Consultants, ali sada za 10 milijuna eura. Striedinger je potez obrazlagao tvrdnjom da se time želi dovršiti građevinski projekt, kaže Watschinger, no projekt ne samo što nisu odobrili stručnjaci za nekretnine nego su se i građevinski planovi, na osnovi kojih je dobivena građevinska dozvola, pokazali toliko lošima da se sve moralo iznova planirati kako bi projekt bio tržišno isplativ. Na tome je i stalo jer se nekretninom sve do danas nitko nije bavio, zaključuje Watschinger koji upire u Striedingera kao krivca za to što se na istovjetan način s Hypo Consultantsom poslovalo i inače.