APEL POSLODAVACA

HUP Vladi: Sada su prilike povoljne, srežite proračun!

12.12.2016 u 13:47

Bionic
Reading

Na predblagdanskom okupljanju članova Hrvatske udruge poslodavaca istaknuto je da optimizam poduzetnika raste, ali je istodobno Vladi upućen poziv da iskoristi aktualne povoljne okolnosti za provođenje širih reformi i mjera koje će osigurati održivost i veće stope gospodarskog rasta

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je kako rast BDP-a osam kvartala zaredom s pravom unosi optimizam i među poslodavce i među građane, no poduzetnici su i dalje oprezni jer sljedeća godina donosi brojne izazove na koje Vlada tek treba ponuditi prave odgovore.

'Vladinu najavu rasta BDP-a iznad tri posto za sljedeću godinu pozdravljamo, ali nas brine što se ona dobrim dijelom temelji na očekivanom rastu potrošnje. Osim toga, ne možemo biti zadovoljni što se već s prvim slabim rastom odustaje od snažnije fiskalne konsolidacije kroz smanjivanje proračunskih rashoda. Oni će, nažalost, opet rasti', rekla je Deranja.

'Gomila problema o kojima pričamo već više od desetljeća postojano stoji i čeka da se netko prihvati njihovog rješavanja. Ako želimo napredovati i maknuti se sa ekonomskog dna Europske unije onda probleme treba rješavati, a ne i dalje od njih okretati glavu. Vlada je u mandat ušla s poreznom reformom, no kao što jedna lasta ne čini proljeće tako ni jedna reforma ne donosi bitne promjene', dodala je.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić predstavio je i nove rezultate HUP skora prema kojima je Hrvatska svoju poziciju u odnosu na druge tranzicijske zemlje, članice Europske unije, poboljšala za samo jedan jedini bod.

'Hrvatski je skor 34 od mogućih 100. Istodobno rumunjski je 50, bugarski 51, slovenski 59, estonski 68, a litavski 69. Takvim rezultatom nitko ne može biti zadovoljan. On najbolje pokazuje kako nas sadašnji rast ne smije zavarati. Mi smo još jako daleko od zone sigurnosti i stabilnog, snažnijeg rasta kakav trebamo i kakav bismo željeli. Prave temelje za takav rast tek trebamo postaviti, a za to je potrebno mijenjati sadašnje stanje – kombinacijom manjih i većih reformi. Bez njih naša će se stagnacija i nazadovanje u odnosu na druge zemlje nastaviti', upozorio je Majetić.

Što se tiče očekivanja za 2017. visokih 64 posto ispitanika kazalo je da očekuje malo bolje gospodarsko stanje u odnosu na ovu godinu. Najpozitivniji signali u HUP-ovom istraživanju zabilježeni su u proizvodnom sektoru i poslovnim uslugama, trgovini i turizmu, među srednjim i većim poduzetnicima, te u dvije regije: sjevernojadranskoj i sjeverozapadnoj.