dan na burzi

HT u fokusu investitora nakon objave rezultata

Bionic
Reading

U proteklom tjednu je krenula sezona kvartalnih rezultata na domaćem tržištu kapitala, što je pogotovo došlo do izražaja u petak kada su svoje rezultate objavili Hrvatski Telekom i Adris

Snažan kvartalni rezultat, začinjen prijedlogom dividende od 10 kuna, je lansirao dionicu HT-a u fokus investitora s 3,1 milijun kuna prometa i skokom cijene od 4,2 posto.

To je dionicu svrstalo među glavne dobitnike, gdje prvo mjesto ipak pripada Varteksu sa skokom cijene od 4,4 posto, koja uz prekide bilježi izuzetan rast još od kolovoza prošle godine, tijekom kojega je više nego udvostručila svoju vrijednost.

Drugo najlikvidnije izdanje je bila dionica Maistre, s prometom od 1,3 milijuna kuna, također nakon objave rezultata, ali joj je cijena pri tome kliznula 0,7 posto.

Dionički indeksi su dan zaključili u zelenom, pri čemu su CROBEX i CROBEX10 ojačali 1 posto i 1,5 posto, što je najveći jednodnevni skok CROBEX-a od sredine kolovoza prošle godine, predvođen dobitcima u blue-chip izdanjima.

Naime, uz HT, solidne poraste su zabilježile dionice Končara, AD Plastika i Valamar Riviere koje su upisale dobitke redom 2,5 posto, 1,4 posto i 1,2 posto.

Takvom izvedbom u petak su izbrisani gubitci iz ostatka tjedna, te su indeksi nakon dva tjedna pada vrijednosti prošli tjedan ipak izronili iz crvenog. Među gubitnicima od petka vrijedi izdvojiti tek brodare Uljanik plovidbu i Atlantsku plovidbu koje su potonule 5,6 posto i 2,8 posto.

Dobitnik dana Varteks +4,40% 19,00

Gubitnik dana Uljanik plovidba -5,64% 77,00

CROBEX +1,02% 1.769,31

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.