TRŽIŠTE KAPITALA

HT u fokusu investitora, indeksi nastavili pad

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u četvrtak živnulo po pitanju likvidnosti, gdje je dionički promet dosegao 14,5 milijuna kuna, što je najviše u zadnjih deset dana. U fokusu investitora je bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je prikupila gotovo 5 milijuna kuna u redovnom prometu, te dodatnih 2 milijuna kuna u blok transakciji, što ukupno sačinjava gotovo polovinu jučerašnjeg prometa. Cijena dionice je pri tome ojačala 1,9 posto, no to nije pomoglo dioničkim indeksima koji su dan zaključili u crvenom teritoriju.

Indeks CROBEX je pao 0,29 posto, na 1736,87 boda, što je njegov treći uzastopni dan pada, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,52 posto. Znatan uteg na performanse indeksa je imala dionica INA-e, koja je potonula 5 posto, što ju je pozicioniralo kao uvjerljivog gubitnika dana, i to na znatnom prometu od oko 1,9 milijuna kuna. S obzirom na značajan ponder te dionice u dioničkim indeksima, oba dionička indeksa su završila dan u crvenom.

Među glavnim gubitnicima su se našle i Agrokorove dionice Zvijezda i Belje, čije su cijene pale 4,1 posto i 2,2 posto. Dionice hotelijera SN Holding te HUP Zagreb su također imale slab dan, te su im cijene oslabile 0,8 posto i 0,5 posto.

Na strani dobitnika prvo ime je dionica Jadroagenta, čija je cijena skočila dodatnih 4,2 posto, te uknjižila deseti uzastopni dan pozitivnih cjenovnih kretanja. Znatnije poraste još su ostvarile dionice građevinara Ingre i Dalekovoda koje su dobile na vrijednosti nešto iznad 3 posto, a solidnu izvedbu je imala i dionica Kraša koja je ojačala 2,6 posto.

Dobitnik dana
Jadroagent +4,19% 820,00

Gubitnik dana
INA -4,99% 3411,01

Crobex
-0,29% 1.736,87

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE