PRVO TROMJESEČJE

HT snažno povećao investicije, uz blagi rast prihoda

30.04.2015 u 11:35

Bionic
Reading

U prva tri mjeseca 2015. prihodi Hrvatskog Telekoma rasli su 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 1,619 milijardi kuna dok je neto dobit pala za 24 posto i iznosi 151 milijun kuna. Postignutim rezultatima Hrvatski Telekom je učvrstio poziciju vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj

Uz pozitivne trendove u prihodima nastavljena je i stabilizacija dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA). Unatoč povećanim troškovima zbog transformacijskih aktivnosti i nepovoljnog gospodarskog okruženja ostvarena EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 622 milijuna kuna uz EBITDA maržu od 38,4 posto. Pad EBITDA iznosi 1,2 % u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit u prvom kvartalu iznosi 151 milijun kuna.

Prvi kvartal tekuće godine u Hrvatskom Telekomu obilježio je početak velikog investicijskog ciklusa. Planirane investicije za 2015. godinu premašuju 1,3 milijardi kuna i predstavljaju povećanje od preko 25 posto u odnosu na 2014.

Ulaganja su već u prvom kvartalu povećana 34,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su usmjerena prvenstveno na daljnji razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje raspoloživosti i kapaciteta za širokopojasni pristup te završetak IP transformacije, gdje je migrirano 83 posto korisnika.

Investicija u dodatni radiofrekvencijski spektar omogućila je da Hrvatski Telekom početkom 2015. godine jedini u Hrvatskoj postigne dvostruko veće brzine pristupa internetu u 4G mreži sa sadašnjih 75 Mbit/s na 150 Mbit/s.

Do kraja godine planira se da će pokrivenost 4G pokretnom mrežom s brzinama do 150Mbit/s premašiti 60 posto populacije. U nepokretnoj mreži za 50 posto kućanstava omogućiti će se širokopojasni pristup brzinama s minimalno 30 Mbp/s.

U prvom tromjesečju nastavljena je i transformacija kompanije, započeta u 2014.godini. Pokrenuto je niz novih aktivnosti čiji je cilj povećanje efikasnosti organizacije, što je preduvjet povećanja kvalitete usluge i korisničkog iskustva, što je u fokusu poslovanja kompanije u ovoj godini.

Početak godine u Hrvatskom Telekomu obilježilo je i lansiranje usluge Cloud VPN na novoj europskoj mreži Deutsche Telekoma. Novu uslugu, dostupnu u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj razvili su stručnjaci Hrvatskog Telekoma.

'Početak godine u Hrvatskom Telekomu obilježili su stabilni financijski rezultati, nastavak transformacije kompanije i pokretanje investicijskog ciklusa. Investicije smo povećali 34,5 % i usmjerili ih prije svega na razvoj infrastrukture za brzi internet. Učvršćujemo poziciju lidera u tehnologiji, što je temelj za ponudu najboljeg korisničkog iskustva te najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu', istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković komentirajući rezultate u prvom kvartalu.