SOLIDNI REZULTATI

HT: Prihodi pali 3,6 posto, dobit ista kao lani

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 28.10.2011 10:08
  • Objavljeno 28.10.2011 u 09:13
T-HT Hrvatski telekom slika službena dan

T-HT Hrvatski telekom slika službena dan

Izvor: tportal.hr / Autor: Mladen Lončar

Hrvatski Telekom u prvih je devet mjeseci ostvario 6,09 milijardi kuna prihoda, što je 3,6 posto manje nego lani. Neto dobit je ostala gotovo nepromijenjena te je iznosila 1,48 milijardi kuna. HT je u segmentu privatnih korisnika zadržao vodeći položaj na sva tri tržišta (pokretne i nepokretne telefonije i IP-a), pri čemu je povećao broj pretplatnika u pokretnoj mreži za 3,5 posto, a broj ADSL priključaka za 8,3 posto

U izvješću se ističe da su prihodi Grupe i dalje pod utjecajem recesije i posebnih poreznih mjera te da oporavak hrvatskoga gospodarstva teče sporije no što se očekivalo. Pad prihoda od 3,6 posto umanjen je doprinosom Combisa i snažnim rastom prihoda od IP-a. Marže su zadržane na visokim razinama zahvaljujući učinkovitom upravljanju troškovima.

EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) smanjila se za 2,1 posto na 2,8 milijardi kuna, a marža EBITDA povećala se sa 45,2 posto na 46 posto.

Dobit iz redovnog poslovanja (EBIT) smanjila se za 4 posto na 1,79 milijardi kuna. Istovremeno, neto dobit je gotovo ista i iznosi 1,48 milijardi kuna jer je manji EBIT neutraliziran izostankom prošlogodišnje jednokratne naknade vezane uz uključenost u HT Mostar.

Grupa je ostvarila korist od doprinosa Combisa u iznosu od 281 milijun kuna, ali su se ukupni prihodi smanjili za 3,6 posto na 6,09 milijardi kuna. Ako se izuzme doprinos Combisa, prihodi Grupe bili su manji za 7,6 posto nego u istom razdoblju lani.

U komentaru poslovnih rezultata Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT-a naglasio je da je T-HT u teškim gospodarskim prilikama još jednom postigao solidne rezultate. Osvrnuo se i na ukidanje naknade na mobilnu telefoniju te probleme s regulatornim okvirom.

'Vlada Republike Hrvatske predložila je ukidanje naknade od šest posto na usluge u pokretnim mrežama koja je uvedena 2009. godine, a što bi vjerujemo trebalo imati pozitivan učinak na hrvatski telekomunikacijski sektor. Međutim, postojeći regulatorni okvir i dalje odgađa ulaganja u komunikacijsku/optičku infrastrukturu sljedeće generacije koja bi pomogla poticanju gospodarskog rasta u Hrvatsko', rekao je Mudrinić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi