PRIJAVA AZTN-U

HT podnio zahtjev za produljenje privremenog upravljanja Optimom

29.07.2016 u 15:33

Bionic
Reading

Optima Telekom, tvrtka kojom upravlja Hrvatski Telekom (HT), u petak je putem Zagrebačke burze objavila stratešku odluku o pripajanju H1 Telekoma

Slijedom toga, Optima je u petak Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) podnijela Prijavu o namjeri koncentracije, a u skladu s tim promijenjenim okolnostima i HT je podnio zahtjev AZTN-u za produljenje privremenog upravljanja Optimom do 2021. godine.

Naime, AZTN je u ožujku 2014. odobrio Hrvatskom Telekomu upravljanje nad Optimom na ograničeno razdoblje od četiri godine, odnosno do 9. srpnja 2018. godine.

Optima je tada bila u predstečajnoj nagodbi tijekom koje su vjerovnici transformacijom duga postali njeni vlasnici. Inače dva najveća vlasnika Optima Telekoma su Zagrebačka banka i Hrvatski Telekom.

'Uprava Optime donijela je stratešku odluku o pripajanju H1 Telekoma sa svrhom ostvarenja pozitivnih sinergija na relaciji društava te povećanje vrijednosti Optime za svoje postojeće dioničare i nove dioničare (bivše dioničare H1)', priopćeno je u petak iz Optime.

Navode kako bi pripajanje H1 Optimi zbog velikih sinergija između ta dva društva, ali i sinergija s HT-om, omogućilo ispunjavanje obveza iz predstečajnih nagodbi prema vjerovnicima H1 i Optime.

Temeljem potpisanih ugovora, H1 se pripaja Optimi s cjelokupnom imovinom, pravima i obvezama, bez provođenja postupka likvidacije. Kao naknadu za prenesenu cjelokupnu imovinu te sva prava i obveze H1, Optima će dioničarima H1 prenijeti dionice Optime u odgovarajućem omjeru.

Navedeni poslovi između H1 i Optime mogli bi formalno-pravno stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, nakon što se ishode sve potrebna odobrenja i suglasnosti.

'Financijska, organizacijska i pravna konsolidacija H1 i Optime uz produljeno upravljanje HT-a omogućila bi kontinuitet poslovanja tih društava i ispunjavanje obveza prema korisnicima, radnicima i vjerovnicima', navodi se u priopćenju HT-a.