STABILIZACIJA PRIHODA

HT planira u 2015. uložiti 1,3 milijarde kuna u brzi internet

12.02.2015 u 11:30

Bionic
Reading

U 2014. godini Hrvatski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 6,9 milijardi kuna. Kako se navodi u izvještaju predanom Zagrebačkoj burzi kompanija je zadržala vodeću poziciju u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta, a prihodi su gotovo stabilizirani uz minimalan pad koji u odnosu na godinu ranije iznosi 1,9 posto

Na stabilizaciju ukupnih prihoda posebno je utjecala stabilizacija prihoda u pokretnim komunikacijama, kao i rast prihoda u ICT segmentu, mobilnom internetu i TV uslugama.

Unatoč povećanim troškovima vezanima uz transformaciju kompanije, pogoršanju poslovnog okruženja, novoj radio-frekvencijskoj naknadi i promjeni u strukturi prihoda, ostvarena EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) prije jednokratnih stavki u 2014. godini iznosi 2,78 milijardi kuna uz EBITDA maržu prije jednokratnih stavki od 40,3 posto.

Neto dobit u 2014. godini iznosi 1,14 milijardi kuna. Uprava i Nadzorni odbor Skupštini Društva predložili su isplatu dividende u omjeru 50,7 posto u odnosu na ostvarenu dobit HT-a. Tako se Skupštini predlaže isplata 573,2 milijuna kuna za dividendu, odnosno sedam kuna po dionici. Glavna skupština bit će sazvana za 29. travnja 2015. i ove se godine predlaže reinvestiranje ostvarene neto dobiti HT-a d.d. povećanjem temeljnog kapitala iz sredstava Društva.

Transformacijom do brže i efikasnije organizacije

Kako se navodi u izvještaju, Hrvatski Telekom se tijekom cijele 2014. godine suočavao s izazovnim poslovnim okruženjem koje karakterizira nastavak dugotrajne gospodarske krize i posljedično smanjenje cjelokupnog telekomunikacijskog tržišta. Na telekomunikacijsku industriju dodatno su negativno utjecale i promjene regulatornih uvjeta, prije svega uvođenje nove naknade za uporabu radio-frekvencijskog spektra. Poslujući u takvim uvjetima, Hrvatski Telekom je zadržao lidersku poziciju u svim segmentima poslovanja i ostao vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

'2014. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježila je provedba velike transformacije. Provedbom brojnih mjera transformacije HT je postao brža i efikasnija organizacija. Uspostavljena je nova organizacijska struktura u kojoj je značajno smanjen broj menadžerskih pozicija. Sa sindikatima je potpisan novi kolektivni ugovor koji zaposlenicima HT-a jamči visoku razinu prava, usklađenu s aktualnom gospodarskom situacijom i uvjetima u kojima kompanija posluje', ističe se.

S ciljem povećanja kvalitete infrastrukture, uz istovremeno optimiziranje troškova izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, sklopljen je ugovor s Ericssonom o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja HT-ove infrastrukture na razdoblje od pet godina. Ukupno 638 zaposlenika počelo je raditi u novoj kompaniji od 1. rujna 2014.

Tijekom 2014. godine intenzivno se radilo i na IP migraciji PSTN linija, te je do sada prebačeno 75,4 posto privatnih i poslovnih korisnika. Od 1.srpnja 2014. Optima Telekom je konsolidiran u financijska izvješća HT Grupe, nakon što je HT preuzeo kontrolu nad OT-om.

Plan za 2015. - fokus na korisnicima i investicijama

'Povećanje efikasnosti organizacije, što je provedeno u 2014., prvi je korak u procesu povećanja kvalitete usluge i korisničkog iskustva, što će biti u fokusu poslovanja Hrvatskog Telekoma u 2015. godini. Na tom području veliki je prostor za napredak, a ključni je cilj pretvoriti Hrvatski Telekom u isporučitelja najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu', navodi se u izvještaju burzi.

Planirane investicije za 2015. godinu premašuju milijardu i 300 milijuna kuna i predstavljaju povećanje od preko 25 posto u odnosu na 2014., a fokus će biti na daljnjem razvoju mobilne i fiksne infrastrukture, povećanju raspoloživosti i kapaciteta za širokopojasni pristup te završetku IP transformacije.

Komentirajući rezultate u 2014. godini i planove za 2015., predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković istaknuo je:

'Nakon provedene transformacije u 2014. godini, Hrvatski Telekom danas je brža i efikasnija organizacija. Financijski podaci potvrđuju da smo u 2014. stabilizirali prihode, posebno u mobilnom segmentu, uz porast prihoda u ICT-u, mobilnom internetu i TV uslugama. S transformacijom nastavljamo i dalje, a u 2015. godini fokusirat ćemo se ponajprije na poboljšanje korisničkog iskustva i nove investicije. Ulaganja u 2015. godini povećavamo za 25 posto, a usmjerit ćemo ih prvenstveno u razvoj tehnologije za brzi internet – izgradnju optičke mreže i mobilnog interneta. Prvi korak već smo napravili investicijom u dodatni radiofrekvencijski spektar, što nam je omogućilo da prvi u Hrvatskoj postignemo dvostruko veće brzine pristupa internetu u našoj 4G mreži sa sadašnjih 75 Mbit/s na 150 Mbit/s. Do kraja 2015. godine planiramo da će pokrivenost u širokopojasnom pristupu u nepokretnoj mreži biti veća od 50 posto, dok će u pokretnoj mreži premašiti 60 posto s brzinama do 150 Mbit/s. Naše liderstvo u tehnologiji temelj je za razvoj i ponudu najboljeg korisničkog iskustva.'