ŽIVAHNI TJEDAN

HT i Petrokemija dominirali burzom

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 06.04.2012 16:36
  • Objavljeno 06.04.2012 u 15:25
Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić / Cropix

Iako su u proteklom burzovnom tjednu vodeće svjetske burze pretrpjele pad indeksa, hrvatsko dioničko tržište zadržalo je pozitivan predznak. Zahvaljujući oporavku 'blue chip' izdanja i nastavku snažnog rasta dionica Petrokemije i Valamar Adria holdinga, Crobex je ojačao 0,53 posto

U prvom planu opet je bila Petrokemije, koja je u uzletjela 23,6 posto i izbila na vodeće mjesto po likvidnosti s prometom od 40,15 milijuna kuna. Trgovanje dionicom 'privatizacijske zvijezde' obilježile su velike oscilacije cijena. Tijekom strelovitog rasta u prvom dijelu tjedna cijena je dosegla 380 kuna, da bi u nastavku došlo do 'hlađenja' tijekom kojeg se cijena spustila 40-ak kuna.

Dodatni poticaj rastu cijene dionice kutinske tvrtke izazvala je izjava premijera Milanovića da je Petrokemiji potreban stateški partner. Također, investitore je ohrabrila nova akvizicija norveške Yare, koja figurira kao jedan od najizglednijih kupaca Petrokemije. Naime, najveći svjetski proizvođač dušičnih gnojiva u ponedjeljak je postigao sporazum o kupnji 20 posto udjela u kanadskoj grupi IC Potash za 40 milijuna kanadskih dolara. To je još jedan korak u okrupnjavanju ovog vrlo konkurentnog sektora na globalnoj razini. Prema podacima s Bloomberga, u razdoblju od 2006. do 2008. u 'sektoru gnojiva' zabilježeno je 148 akvizicija ukupne vrijednosti 10,5 milijardi dolara, a od 2009. vrijednost preuzimanja i spajanja se gotovo utrostručila.

Nakon osjetne korekcije proteklih tjedana, povjerenje ulagača povratila je dionica Hrvatskog telekoma, koja je na tjednoj razini ojačala 1,7 posto. Nema sumnje da su visoki dividendni prinos i podcijenjenost u odnosu na usporedive kompanije potaknuli institucionalne ulagača ne snažnu kupovnu akciju. Tako je u četvrtak u jednom trenutku protrgovano 50.000 dionica po cijeni od 220 kuna.

Među istaknute dobitnike uvrstile su se još dionice Belja, Đure Đaković holdinga i Varteksa. Dionica Đure Đakovića našla se na meti ulagač nakon što je ministar gospodarstva Radimir Čačić otkrio da finska Patrija i brodska tvrtka pripremaju 'ozbiljan izvozni posao'. Varteks je pak postao zanimljiv burzovnim igračima po objavi godišnjih poslovnih rezultata iz kojih je vidljivo osjetno smanjenje gubitka.

Podugu listu gubitnika predvodile su dionice Atlantske plovidbe, Vira, Ingre i Podravke. Dionica koprivničke tvrtke krenula je silaznom putanjom nakon objave vijesti o korekciji poslovnih rezultata. Naime, nakon revizije financijskih izvješća Podravkina prošlogodišnja dobit je gotovo prepolovljena. Smanjenje dobiti s prvotnih 121 milijun kuna na 69,3 milijuna kuna rezultat je dodatnog umanjenja vrijednosti imovine stečene akvizicijama ranijih godina.

Zagrebačka burza izašla je s tromjesečnim podacima o trgovanju koji pokazuje da je redovni promet dionicama povećan 54,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, a dionički indeks Crobex tromjesečje je završio na 1.833,54 boda, što je porast za 5,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi