CROBEX SKOČIO 4,46 POSTO

HT i brodari preporodili burzu

15.07.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Unatoč deprimirajućim domaćim vijestima, val optimizma na svjetskim burzama bio je dovoljan razlog za današnji skok Crobexa od čak 4,46 posto. Snažan rast tržišta popraćen je i jačanjem likvidnosti, pa je redovni promet nakon dugo vremena premašio 50 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma i Atlantske plovidbe, koje su ujedno najzaslužnije za burzovni oporavak

Nakon što je jučer uspješno preskočila psihološku granicu od 220 kuna, danas je dionica HT-a nastavila intenzivan rast. Sredinom dana dosegnula je 235 kuna, što je najviša razina u ovoj godini. U konačnici završila je nadomak 231 kune, zabilježivši rast od 4,64 posto.

Uz dionicu HT-a, podršku snažnom rastu Crobexa osigurale su brodarske dionice, među kojima su prednjačile Uljanik plovidba (+10,66 posto) i Jadroplov (+8,42 psoto). Najlikvidnija Atlantska plovidba poskupjela je 6,73 posto i završila na 1.155 kuna.

Natprosječni rast zabilježile su i dionice Adrisa, Belja, Dalekovoda, Končar elektroindustrije, Leda, Luke Ploče, Luke Rijeka, Petrokemije i Vira.

Među rijetkim likvidnijim gubitnicima našle su se dionice Magme i Valamar holdinga.

Europska tržišta dionica dosegnula su u srijedu najviše razine u protekla dva tjedna nakon što su ohrabrujuća poslovna izvješća Intela i Goldman Sachsa unijela optimizam među ulagače i potaknula sklonost rizičnim ulaganjima.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.