SLOVENSKI PODUZETNICI

'Hrvatsku u EU, jer trpimo velike gubitke'

08.05.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Slovenskim je političarima od najvećeg interesa što prije riješiti spor s Hrvatskom i omogućiti Hrvatskoj ulazak u EU jer će u suprotnom najveću cijenu platiti njihova poduzeća.

Naime, prema anketi poslovnog dnevnika Finance, 39 posto direktora slovenskih poduzeća koji rade u Hrvatskoj tvrdi da politički sporovi negativno utječu na poslovanje, a tri četvrtine ih vjeruje da će im biti mnogo lakše poslovati kad Hrvatska uđe u EU, prenosi Jutarnji list.

Lani, dok još nije bilo na vidiku blokade hrvatskih pregovora s EU, čak ih je 70 posto tvrdilo da političke nesuglasice utječu na poslovanje. No, sada je na prvo mjesto izbila sama ekonomska i financijska kriza, koju je 57 posto anketiranih istaknulo kao problem broj jedan, a na trećem je mjestu, s 25 posto, tečaj kune.Kad je riječ o preprekama u poslovanju u Hrvatskoj, najveći lanjski problem, korupciju, sada je zamijenila birokracija, a slijede zakonodavstvo, korupcija i problemi s javnim natječajima.

Većina slovenskih direktora vjeruje da će ove godine u Hrvatskoj slabije poslovati nego lani, a četvrtina očekuje znatno slabije poslovanje. Samo jedna četvrtina anketiranih vjeruje da će biti bolje.

Slovenski menadžeri ove godine pokazuju znatno veći pesimizam nego lani kad ih je većina vjerovala da će im ta godina biti znatno uspješnija od 2007. Naravno, nisu svi pesimistični, a mnogi od njih, svjesni da će proći i kriza i sporovi, pripremaju teren za osvajanje dobrih pozicija na tržištu. Tako, WPG Real Estate Slovenija počinju gradnju velikog shopping centra pokraj Slavonskoga Broda.

Unatoč strahu slovenskih direktora u Hrvatskoj, statistika zasad pokazuje da trgovina Slovenije i Hrvatske još ide u korist Slovenije. U prva tri mjeseca ove godine hrvatski je izvoz u Sloveniju pao za 24,2 posto, a slovenski uvoz u Hrvatsku manji je za 19,6 posto.

Ukupni je hrvatski izvoz, pak, manji 11,9 posto, a uvoz 22,6 posto, dok je sa zemljama EU izvoz manji za 10,9 posto, a uvoz za 23,4 posto. Dakle, slovenski uvoz u Hrvatsku pao je manje nego što je pao hrvatski izvoz u tu zemlju. U Sloveniju smo izvezli nešto više od milijardu kuna vrijednosti, a uvezli 1,56 milijardi kuna.